Baanwielrenner Bangma wint goud op de tijdrit

Het is de vijfde gouden medaille van Nederland op de Paralympische Spelen in Rio.

Tristan Bangma heeft op de Paralympische Spelen in Rio de gouden medaille gewonnen op de kilometer tijdrit. Hij was samen met zijn piloot, de ervaren baanwielrenner Teun Mulder, de snelste in een tijd van 59,822. Het is de vijfde gouden medaille van Nederland.

Twitter avatar Paralympisch Paralympic TeamNL GOUD voor @Tristan_Bangma / @Teun_Mulder #TeamNL op de 1km baantijdrit #TeamNL in een PR. Super gedaan. Van harte! https://t.co/od43G18zbr

De Brit Neil Fachie haalde een zilveren medaille (1.00,241), het brons ging naar de Duitser Kai-Christian Kruse (1.01,787).

Bangma won vorig jaar zilver op WK

Voor de slechtziende Bangma zijn het zijn eerste Sspelen. De 18-jarige atleet won vorig jaar zilver op het WK met de 35-jarige routinier Mulder. Hij is drievoudig wereldkampioen op de baan en winnaar van de bronzen medaille op de kerin op de Olymische Spelen van Londen. Daarna maakte hij de overstap naar de paralympische sport waarin hij op de tandem als piloot fungeert.

Stephen de Vries viel met piloot Patrick Bos net buiten de medailles. Het duo werd vierde, twee tienden achter het brons.

Tweede gouden plak bij baanwielrennen

Het is de tweede gouden medaille voor de Nederlandse ploeg bij het baanwielrennen. Zaterdag won Alyda Norbruis de 500 meter tijdrit (klasse C1-2-3). In totaal heeft Nederland na vier dagen Paralympische Spelen al vijf gouden medailles gewonnen.

Bij de triatlon maakte Jetze Plat zijn favorietenstatus waar door als eerste over de finish te komen met met een tijd van 59.31 minuten. Daarnaasten behaalden twee 16-jarige zwemsters een gouden medaille. Lisa Kruger was op donderdagnacht de snelste op de 100 meter schoolslag en Liesette Bruinsma won zaterdagnacht de 400 meter vrije slag in handicapklasse S11.

Medaillespiegel Paralympics
08:00
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. China 27 28 21 76
2. Verenigd Koninkrijk 20 11 15 46
3. Oekraïne 14 10 16 40
4. Verenigde Staten 10 13 9 32
5. Brazilië 6 9 6 21
6. Nederland 5 7 9 21

In het medailleklassement staat Nederland op de zesde plaats.