Altijd op zoek naar het échte verhaal over 9/11

In Utrecht kwamen zaterdag 280 mensen bijeen die de officiële lezing over 9/11 niet vertrouwen. Er is al 15 jaar sprake van misleiding, vinden ze.

In Utrecht kwamen zaterdag 280 mensen bijeen die de officiële lezing over 9/11 niet vertrouwen.
In Utrecht kwamen zaterdag 280 mensen bijeen die de officiële lezing over 9/11 niet vertrouwen. Foto Gino Kleisen

„Ik kreeg steeds meer tekenen dat het beeld van de wereld dat ons wordt voorgespiegeld niet klopte,” zegt onderwijskundige Gijs Verbeek in een koffiezaaltje van de Utrechtse Jaarbeurs. Twee verdiepingen lager is het een komen en gaan van vriendinnen die behangen met tassen en hebbedingetjes de Beautyspot Live 2016-beurs uitstromen. Maar hier, in de Juliana Congreszaal, gaat het zaterdag over wereldthema’s en grote complotten.

Hier is de conferentie ‘15 jaar 9/11 – bevrijden van bedrog’ aan de gang, en luisteren 280 betalende geïnteresseerden na de lunch naar een paneldiscussie waarin de berichtgeving van de „gevestigde media” over het instorten van de Twin Towers – zondag 15 jaar geleden – wordt gehekeld.

Zaal en sprekers zijn het duidelijk eens, getuige diverse rondes van applaus die door de deuren sijpelen. Het echte verhaal over 9/11 is niet verteld, en het is hoogste tijd dat burgers het heft in eigen hand nemen – vindt ook Verbeek, die als ‘burgerjournalist’ de laatste hand legt aan een Youtube-documentaire over 9/11 - ’15 years of deception’ (15 jaar misleiding).

Zijn heilige overtuiging dat het helemaal anders zit met 9/11 heeft een prijs, zegt Verbeek. „Het is niet lichtvoetig. Mijn familie weet er inmiddels mee om te gaan, of ze negeren het onderwerp. Maar ik heb relaties verbroken en ben vrienden verloren. Ik kwam achter zulke serieuze zaken – dat was voor sommige mensen te confronterend.”

De 9/11-conferentie wordt gelijktijdig op diverse plaatsen in de wereld georganiseerd, zegt ‘bezorgde burger’ Jan („liever geen achternaam”) – die als een professioneel spreekstalmeester de speeches, filmpjes en live-verbindingen aan elkaar praat. Drijvende kracht achter deze Utrechtse conferentie is de Amerikaanse organisatie ‘Architects & Engineers for 9/11 Truth’ – zegt hij.

„Dat is een hele goede en kritische club van professionals die niet geloven dat de torens zijn ingestort door de vliegtuigen die er naar binnen vlogen,” zegt Jan. Hij ziet vooral zestigers die hun eigen waarheid over 9/11 zoeken. „Voor hen was het de belangrijkste gebeurtenis van hun leven. Na hun pensioen zijn ze het gaan uitzoeken. Er zijn wereldwijd waarheidsgroepen ontstaan van advocaten, van familieleden van slachtoffers, van journalisten, en van piloten. Dat geeft een enorme kracht.”

Mede door de inspanningen van deze groepen, vooral op internet, „gelooft 50 procent van alle mensen het officiële verhaal over 9/11 niet meer,” schat Jan. Grosso modo vinden ze elkaar in het geloof „dat de Amerikanen zelf een grote rol hadden in 9/11”, en dat nadien „politiek en media hebben geholpen de inside job te verhullen en de schuld van 9/11 bij buitenlanders en moslims te leggen”. Vrijwel alle bezoekers hebben over details een eigen theorie – en ook over de samenhang tussen rampen, aanslagen en oorlogen op het wereldtoneel.

Dat blijkt als de zaal aan het woord komt, en bezoekers van zeer diverse pluimage – alternatief en keurig, jong en oud, man en vrouw – hun zegje mogen doen over 9/11. „We worden weggezet als laag opgeleide complotdenkers, met weinig kansen in de samenleving,” zegt een van de insprekers. „Maar dat is een frame. Ik ben het bewijs van het tegenovergestelde: ik ben een vrouw, kansrijk en hoog opgeleid.”

John F. Kennedy en Bilderberg

Daarna komen in snel tempo de moord op John F. Kennedy langs, de zaak-Demmink, de wereldheerschappij van de CIA, de Bilderberg-conferenties en Guantanamo Bay. Ook is er een man met een wilde baard die in onvervalst Amsterdams aan de zaal wil uitleggen dat de Bijlmerramp een door „de Amsterdamse joden” beraamde complot was, bedoeld „om een bende uit Curaçao in die flat” de mond te snoeren.

„Zo’n bijeenkomst trekt mensen van zeer diverse pluimage. Iedereen heeft zijn eigen zoektocht, maar wat mensen bindt is de overtuiging dat het officiële verhaal over de aanslagen in New York niet klopt”, zegt de in Delft gepromoveerde luchtvaartkundige Coen Vermeeren, die in het dagelijks leven directeur is van het Studium Generale van de TU Delft en in 2013 het boekje ‘UFO’s bestaan gewoon – een wetenschappelijke visie’ publiceerde.

Vermeeren geeft wekelijks lezingen en is in Utrecht om zijn kersverse manuscript ‘9/11 is gewoon een komplot’ te promoten. Bijna alle aanwezigen lopen na afloop met het boek, dat een overzicht wil geven van „zaken die niet kloppen in het officiële verhaal, eigenaardigheden en ongemakkelijke feiten” onder de arm naar buiten.

„Ik ben een nuchtere Delftenaar, en ken alle scepsis – ook uit mijn omgeving,” zegt Vermeeren. „Maar al die vragen over 9/11 blijven voor grote groepen mensen onbeantwoord. Onze zoektocht is nog lang niet ten einde.”