Van de plant tot in je beker. Hoe wordt koffie gemaakt?

We zijn gewend dat koffie uit een automaat komt, maar wat nou als je die bonen niet in de winkel koopt, maar zelf gaat halen?

Foto Lex van Lieshout / ANP

Foto Lex van Lieshout / ANP

De ogen zijn net open, de krant ligt in de bus, het koffiezetapparaat staat aan. Voor velen een ritueel: wakker worden, krantje lezen en koffie drinken. En ook op kantoor speelt koffie een sleutelrol. Op maandagochtend verzamelen collega’s zich bij de koffieautomaat; om te vertellen hoe leuk het weekend was, aanhoren hoe dat van een ander was en bijpraten over gemiste televisieprogramma’s. Met een kopje koffie in de hand – zwart, melk, suiker, cappuccino, espresso.

Nederland is een echt koffieland. Gemiddeld drinken we 3,1 kopjes koffie per dag.

We zijn gewend dat koffie uit een automaat komt, of dat je een cup of pad in een machine legt, het gepruttel volgt en je binnen no time een bakkie ter consumptie hebt. Sommigen verzetten iets meer werk en branden en filteren de koffie zelf. Maar wat nou als je die bonen niet in de winkel koopt, maar zelf gaat halen? Oftewel: hoe maak je koffie from scratch?

Om koffie te maken, heb je koffiebonen nodig. Die groeien aan planten, maar alleen in tropische, bergachtige gebieden, waar de temperatuursverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Landen als Brazilië, Colombia, Vietnam, India en Indonesië zijn de grootste koffieproducerende landen. In de video wordt een koffieplantage in Oaxaca, Mexico bezocht. Vanuit daar volgt How To Make Everything het proces: van het plukken van de rode koffiebes tot aan een verse kop. En dat duurde een paar dagen: