Tientallen doden bij explosie fabriek Bangladesh

In de fabriek worden verpakkingsfolies voor onder meer levensmiddelen en sigaretten gemaakt.

Na de explosie volgde een grote brand.
Na de explosie volgde een grote brand. Foto Mohammad Ponir Hossain / Reuters

Bij een explosie en een daaropvolgende brand in een verpakkingsfabriek in Bangladesh zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten nog eens zeventig mensen gewond, zo schrijft persbureau AFP.

De ontploffing vond plaats bij een fabriek met vijf verdiepingen op een industrieterrein in Tongi, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. In de fabriek van Tampaco worden verpakkingsfolies voor onder meer levensmiddelen en sigaretten gemaakt. Er waren volgens getuigen ongeveer honderd mensen binnen toen de brand uitbrak.

Bij negentien mensen waren de verwondingen zo ernstig dat zij naar het ziekenhuis moesten worden overgebracht. Hoe de explosie heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht.

Kledingindustrieramp

In 2013 voltrok zich in Bangladesh de grootste kledingindustrieramp ter wereld. Een fabrieksgebouw stortte toen in waarbij 1.137 om het leven kwamen in de hoofdstad Dhaka. De instorting van de fabriek was veroorzaakt door trillingen van te grote generatoren op het dak van het gebouw, het Rana Plaza.

Lees ook: Dit nooit meer, zeiden kledingfirma’s een jaar geleden. Meenden ze dat?

Het pand, dat al voor de ramp scheuren vertoonde, was ook nog eens in slechte staat. In het gebouw bevonden zich vijf textielfabrieken, die onder andere de kleding voor Primark en Mango verzorgden.