Rusland en VS bereiken akkoord wapenstilstand Syrië

Het staakt-het-vuren moet maandag na zonsondergang ingaan, aldus beide landen.

Kerry en Lavrov bereikten het akkoord na dertien uur onderhandelen.
Kerry en Lavrov bereikten het akkoord na dertien uur onderhandelen. Foto Kevin Lamarque / AFP

Na een onderhandeling van dertien uur hebben in Genève de Verenigde Staten en Rusland een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië. De wapenstilstand gaat maandag na zonsondergang in en duurt zeven dagen, zo meldt persbureau AP.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt het akkoord een mogelijk “keerpunt” in de oorlog die al vijf jaar duurt. Kerry zei dat de belangrijkste afspraak binnen de deal is dat het leger van Assad geen bombardementen meer mag uitvoeren op het al-Nusra-front (Al-Qaida in Syrië). IS-doelen mag het regeringsleger nog wel aanvallen.

Het stoppen van de bombardementen moet ervoor zorgen dat humanitaire organisaties hulp kunnen verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder Aleppo. Inwoners van bezette gebieden zouden zo van voedsel en medische supplementen kunnen worden voorzien. Als de wapenstilstand zeven dagen stand houdt, gaan de VS en Rusland informatie uitwisselen om samen een front tegen Islamitische Staat (IS) te beginnen.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Reacties

De Syrische regering heeft via staatspersbureau SANA toegezegd mee te werken aan de wapenstilstand. Ook de minister van Buitenlandse Zaken in Turkije, Mevlut Çavuşoğlu, heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat hij het staakt-het-vuren “verwelkomt”.

Volgens de voornaamste Syrische oppositie kan de voorgenomen Russisch-Amerikaanse samenwerking in Syrië gunstig uitpakken voor de bevolking in het land. “Mits het wordt toegepast”, zo liet woordvoerster Bassma Kodmani van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) weten. Volgens Kodmani hangt dit af van Rusland, aangezien de invloed van Moskou “de enige manier is om het regime tot naleving te bewegen”.

De gematigde rebellengroep het Vrije Syrische Leger VSL (ook bekend onder de Engelse afkorting FSA) liet zaterdag weten minder positief tegenover de nieuwe vredesonderhandelingen te staan. Fares al-Bayoush, de commandant van de noordelijke divisie van het FSA ziet het namelijk nog niet gebeuren dat Damascus en Moskou zich aan de gemaakte afspraken gaan houden: “Eerdere afspraken werden ook door beide landen geschonden.”