Boeken

Opzij Literatuurprijs voor de Vlaamse Annelies Verbeke

Vorig jaar won Verbeke met haar roman Dertig dagen de NRC Boekenwedstrijd.

De Geus

De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (40) heeft de Opzij Literatuurprijs gewonnen met haar roman Dertig dagen. Ze won de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van een vrouwelijke schrijfster zaterdag tijdens de Amsterdamse Boekenparade. Ze krijgt een geldbedrag van 5.000 euro.

Dertig dagen gaat over een Belgische klusjesman van Senegalese afkomst die door zijn klanten op handen wordt gedragen. Mensen hebben zo sterk de behoefte aan zijn adviezen dat ze hem gaan opeisen. Andere genomineerden waren onder anderen Kim van Kooten (Lieveling) en Connie Palmen (Jij zegt het).

Het vorig jaar verschenen Dertig dagen stond ook op de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015 en werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. NRC-lezers kozen het boek, met een ruime voorsprong, eind vorig jaar als winnaar in de NRC Boekenwedstrijd. In die wedstrijd kiezen bezoekers van de NRC-site uit 24 door de boekenredactie voorgedragen romans en verhalenbundels.

Tekst loopt door onder de tweet.

Twitter avatar Opzijredactie Opzij Annelies Verbeke wint met haar boek ’30 dagen’ de Opzij literatuurprijs 2016 #opzij #boekenparade https://t.co/20Ss1XuSOc

Verbeke zei eerder tegenover NRC over Dertig dagen:

“Bij het schrijven van Dertig dagen maakte ik me soms zorgen of dit boek wel bij de lezer zou aanslaan. Het gaat over een kleine held, iemand die iets goeds wil doen voor de mensheid zonder in de schijnwerpers te staan. Niet spectaculair verder, of plotgericht. Het is fijn om te merken dat zo veel mensen het waarderen.”

Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap!. Ze schrijft naast romans en verhalen ook scenario’s en teksten voor theater. Haar werk verschijnt in 22 landen.

Lees meer over Dertig dagen van Verbeke: Ongeneeslijk ontheemd

Vorig jaar won schrijfster Niña Weijers de Opzij Literatuurprijs met haar debuutroman De consequenties. Haar boek gaat over een gevierde jonge kunstenares die begint met een rigoureus experiment.