Ontspannen doe je in je hoofd

Ochtenddutje.
Ochtenddutje. Foto Rosa Wolbert

“Sfeer, compositie, kleur – deze foto heeft het allemaal”, zegt NRC-fotoredactiechef Evert Hermans. Volgens medejurylid Wilfried de Jong maakt het beeld duidelijk dat “ontspanning niet per se zit in een lange wandeling door een bos of zwemmen in de zee – ontspannen doe je in je hoofd”.

Met de foto Ochtenddutjes wint Rosa Wolbert (23) de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand augustus, met als thema ‘Ontspanning’.

Bijna poëtisch

“Ik woon in Utrecht in een groot studentenhuis, samen met zeven anderen”, zegt Wolbert, die communicatie en multimedia design studeert. “Het eerste wat ik ’s ochtends doe, is uit het raam kijken of er al leven is op het balkon onder mij.”

“Het was half augustus, lekker warm, en ik zag mijn huisgenoten, maar zij hadden totaal geen erg in mij. Ze hadden net ontbeten, waren nog een beetje aan het dutten. Het zag er zo puur uit, het was bijna poëtisch. Precies zoals onze zomers daar zijn: heel gezellig en relaxed. Ik bedacht mij geen moment, heb mijn telefoon gepakt en de foto gemaakt.”

Vrolijk en grauw

De telefoon? “Ja, een echte camera heb ik niet. Ik heb nog wel snel even gekeken of het balkon mooi in het midden zat. De compositie was goed, en je ziet de bloemetjes en het groen. Het was niet zo heel zonnig, een beetje bewolkt. Daardoor is het beeld vrolijk, maar heeft het tegelijk iets grauws.”

Lees ook Publieksprijs in fotowedstrijd voor bijzonder verhaal

“Maar eerlijk gezegd heb ik daar toen ik afdrukte allemaal niet zo bewust op gelet. Het was meer op gevoel dan op techniek. Ik ben ook eigenlijk pas de laatste twee maanden een beetje met fotografie bezig. Het was beginnersgeluk, denk ik.”

Meer foto’s bekijken of zelf inzenden? Dat kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Landschapsfotografie.