‘Meer dan 500 potentiële aanslagplegers in Duitsland’

Volgens minister Thomas de Maizière komt de terreurdreiging in Duitsland van “zowel buitenlandse groepen als fanatieke eenlingen”.

De Duitse politie onderzoekt een Turks reisbureau in Duisburg, dat vermoedelijk banden zou hebben met IS.
De Duitse politie onderzoekt een Turks reisbureau in Duisburg, dat vermoedelijk banden zou hebben met IS. Foto Marcel Kusch / DPA via AP

De autoriteiten in Duitsland hebben meer dan vijfhonderd “potentiële aanvallers” in beeld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) gezegd in een interview met dagblad Bild.

Het zou gaan om 520 radicale moslims die in staat zouden zijn alleen of in groepsverband aanvallen uit te voeren. Bij deze groep “doen bepaalde omstandigheden vermoeden dat ze politiek gemotiveerde misdaden met grote impact zullen plegen.” De minister zegt dat het aantal “hoger dan ooit tevoren” is.

Nog eens 360 anderen worden gezien als “relevante” personen omdat ze nauwe banden hebben met de eerste groep. Iemand is “relevant” als hij bereid is om een politiek gemotiveerde misdaad logistiek te helpen ondersteunen of voor te bereiden.

Fanatieke eenlingen opsporen is moeilijk

Volgens De Maizière komt de terreurdreiging in Duitsland van “zowel buitenlandse groepen als fanatieke eenlingen”.

“De teams worden in het geheim Europa in gesmokkeld en bereiden hun acties voor zonder te worden opgemerkt, zoals we zagen bij de aanvallen in Parijs en Brussel. Maar wat nog moeilijker is, is om de fanatieke eenlingen op te sporen. Helaas gaat er van beide een reële dreiging uit.”

Lees ook het artikel van NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel: Duitsland op de proef gesteld

Eind juli vond in Duitsland een aantal aanslagen plaats. Twee daarvan zijn opgeëist door IS. Op 18 juli viel een Afghaanse jongen mensen met een bijl en een mes aan in een trein. Vier mensen raakten daarbij gewond. Vier dagen later, op 22 juli, schoot een Duitse man van Iraanse afkomst tien mensen dood bij een winkelcentrum. Nog eens twee dagen later (24 juli) dooddde een Syrische vluchteling een vrouw met een machete. De man was bekend bij de politie. Op 25 juli vond een zelfmoordaanslag plaats waarbij twaalf mensen gewond raakten. De dader, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, kwam om het leven.

In Duitsland wonen tachtig miljoen mensen. NRC-redacteur Kees Versteegh schreef eerder dat er in inlichtingenkringen een getal van 8.000 voor Duitsland circuleerde. Hierbij ging het ook om burgers uit Duitsland die op het Syrische slagveld voor IS strijden.

De Nederlandse autoriteiten hebben zo’n 130 mensen in het vizier.

Wat vertellen de recente aanslagen over de manier van werken van terroristen? Deze zes lessen kunnen we trekken na de recente aanslagen