Goud voor triatleet Jetze Plat in Rio

De titelkandidaat maakte zijn status waar op de Paralympische Spelen.

Plat viert zijn overwinning.
Plat viert zijn overwinning. Pilar Olivares / REUTERS

De triatleet Jetze Plat heeft zaterdag goud gepakt op de triatlon bij de Paralympische Spelen. Plat kwam in 59.31 minuten in Copacabana als eerste over de finish. Zilver was ook voor Nederland: Geert Schipper kwam twee minuten later over de eindstreep. De Italiaan Giovanni Achenza moet genoegen nemen met het brons.

De 25-jarige Plat gold in Rio de Janeiro als de gedoodverfde titelkandidaat. De triatleet uit Vrouwenakker werd in juli in Rotterdam wereldkampioen paratriatlon. Tot vorig jaar was hij parcoursrecordhouder van de marathon in Berlijn. Plat komt in Rio ook in actie in het handbiken± over vier dagen doet hij de tijdrit en een dag later de wegwedstrijd.

Lees een interview met Plat: Een handicap als verdienmodel

Eerder deze zaterdag bezorgde wielrenster Alyda Norbruis (27) Nederland ook een gouden plak. Ze won de paralympische tijdrit op de baan en verbeterde daarbij haar eigen wereldrecord. Zaterdag fietste ze de 500 meter op de Paralympische Spelen in een tijd van 36.098.