Goud en wereldrecord voor baanwielrenster Norbruis

De wielrenster verbeterde haar eigen wereldrecord en pakte haar tweede medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Alyda Norbruis met de bronzen medaille tijdens de kwalificatie individuele achtervolging C1-3 op de Paralympische Spelen.
Alyda Norbruis met de bronzen medaille tijdens de kwalificatie individuele achtervolging C1-3 op de Paralympische Spelen. Foto Henk Jan Dijks / ANP

De Nederlandse Alyda Norbruis (27) heeft zaterdag de paralympische tijdrit op de baan gewonnen. De wielrenster uit Ureterp (Friesland) fietste op de Paralympische Spelen de 500 meter in 36.098. Met deze tijd verbeterde ze haar eigen wereldrecord, dat stond op 36,908. De Australische Amanda Reid (37,581) werd tweede en de Chinese Zhenling Song (40,020) derde.

Het is de tweede gouden medaille voor Nederland. De eerste gouden medaille was voor Lisa Kruger (16), die met afstand de beste was op de 100 meter schoolslag.

Twitter avatar ParacyclingNL Eelke van der Wal Goud en een nieuw WR voor @AlydaNorbruis op de 500m #Paralympics #TrackCycling #teamnl

Nederland heeft tot nu toe 13 medailles behaald: twee gouden, vier zilveren en zeven bronzen. Dat maakt dat Nederland op een nette achtste plaats staat in het medailleoverzicht. Norbruis haalde eerder in het Paralypmische toernooi een bronzen plak op de individuele achtervolging.

Bij de vorige Paralympische Spelen pakte de Friese wielrenster het zilver. Norbruis is linkszijdig spastisch.