EU trekt 115 miljoen uit voor noodhulp aan vluchtelingen

Met het geld moeten de levensomstandigheden van vluchtelingen verbeterd worden: de onderkomens, het voedsel en onderwijs.

Europees commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing Christos Stylianides tijdens een persconferentie eerder deze week.
Europees commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing Christos Stylianides tijdens een persconferentie eerder deze week. Foto Emmanuel Dunand / AFP

Humanitaire organisaties die noodhulp verlenen aan vluchtelingen die via Griekenland de Europese Unie binnenkomen, krijgen 115 miljoen euro van de Europese Unie. Dat zei de Europees commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing, Christos Stylianides, zaterdag tijdens een toespraak in Griekenland. Het grootste deel van het geld is bedoeld om de levensomstandigheden van de vluchtelingen te verbeteren, meldt persbureau ANP.

Nu de winter nadert, zullen de onderkomens van de vluchtelingen moeten worden verbeterd. Het geld zal ook worden uitgegeven aan voedsel voor vluchtelingen, onderwijs aan de kinderen en hulp aan minderjarigen die alleen reizen.

Aantal migranten in Griekenland neemt weer toe

Griekenland ontving eerder al 83 miljoen euro voor de noodhulp aan vluchtelingen. In totaal werd al 1 miljard euro aan Griekenland gegeven in verband met de vluchtelingencrisis.

Het aantal migranten dat aankomt in Griekenland stijgt weer. Op Samos wachten honderden tot ze verder kunnen, schreef NRC-correspondent Marloes de Koning eerder.

Met het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie veranderden de Griekse eilanden op 20 maart van tussenstop in een voorlopig eindstation. Een groot deel van de mensen die kort na 20 maart op de stranden aankwamen, zit er nog altijd.

De vluchtelingen op Samos zijn stuk voor stuk mensen die, anders dan toeristen, daar niet willen zijn. Ze hebben geen idee hoelang ze nog moeten blijven. De Griekse eilanden zijn als een gevangenis.