Deze foto’s komen van Mars. En daar zijn bergen.

Heuvels, stenen, puin. Het lijkt wel veel op wat je in verschillende National Parks in de Verenigde Staten kunt zien. Maar dit is op Mars.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Hij is er al vier jaar: Curiosity, op Mars. Het onbemande voertuig dat een toepasselijke naam draagt, doet al die tijd al onderzoek op de planeet. Het voertuig ontdekte al dat er water op Mars is en dat er vroeger veel meer water was.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Deze week stuurde Curiosity kleurenfoto’s van het landschap naar de aarde. Daarop te zien: bergen, heuvels, stenen, puin - niet veel anders dan wat je in verschillende National Parks in de Verenigde Staten ook kunt zien. Minus de planten en wilde dieren.

De bergen op Mars zijn vermoedelijk ontstaan uit zandduinen die door grondwater een vaste vorm hebben gekregen. De zandstromen gaven de bergen vervolgens vorm.

We kunnen leven op Mars, maar het wordt lastig. Zuurstof is er niet en zonder extra raket kom je nooit meer weg.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

De onderzoekers van NASA kunnen door deze foto’s letterlijk en figuurlijk een beter beeld krijgen van het landschap op de planeet. Hoe het is ontstaan, hoe het zich gevormd heeft en hoe het zich ontwikkelt. De Curiosity rijdt al een maand rond de ‘Murray Buttes’ om zo het gebied in kaart te brengen. Als het onderzoek daar is afgelopen, rijdt het voertuig naar het hoger geleden ‘Mount Sharp’.

Eerder bracht de NASA al een 360-gradenvideo naar buiten. De video kan interactief worden bekeken met een virtual realitybril.

Op Hawaii oefenden zes nep-Marsbewoners een jaar lang het leven op de planeet. Heel langzaam komt een bemande reis naar Mars dichterbij.