‘Burgers onjuist voorgelicht over orgaandonatie’

Op de campagnesite van de overheid worden burgers onvolledig geïnformeerd over orgaandonatie bij hersendode patiënten.

De Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Edith Schippers (VVD), minister van Volksgezondheid, tijdens een debat over de wet op de orgaandonatie.
De Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Edith Schippers (VVD), minister van Volksgezondheid, tijdens een debat over de wet op de orgaandonatie. Foto Valerie Kuypers / ANP

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet de campagnesite over orgaandonatie aanpassen. Op de site worden burgers namelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd over orgaandonatie bij hersendode patiënten, zo stelt de Reclame Code Commissie.

Het Algemeen Dagblad (AD) meldt dat de commissie een klacht kreeg over “misleidende” informatie op Orgaandonatie.nu, de site die bedoeld is voor werving en registratie van donoren. Critici struikelen over het feit dat ten onrechte wordt gesteld dat orgaandonatie na “overlijden” plaatsvindt. Dat is volgens hen niet zo, omdat het lichaam nog kunstmatig functioneert als het de operatiekamer in gaat voor het verwijderen van de organen.

De Reclame Code Commissie oordeelde daarom dat het ministerie op de site duidelijker moet stellen wat er met een hersendode donor gebeurt. Volgens het AD gaat het ministerie tegen het besluit in beroep, omdat vanaf de site wel informatie te vinden is over de procedure voor orgaandonoren.