AZ pakt derde overwinning van het seizoen

Willem II werd verslagen, maar AZ wist niet te overtuigen.

Alireza Jahanbakhsh krijgt Dabney dos Santos Souza op zijn rug na het scoren van de 1-0.
Alireza Jahanbakhsh krijgt Dabney dos Santos Souza op zijn rug na het scoren van de 1-0. ANP

AZ heeft in het eigen AFAS Stadion Willem II zaterdag met 2-0 verslagen. Daarmee heeft de club de derde overwinning uit het seizoen op zak. De Alkmaarders hadden enig overwicht, maar creëerden weinig kansen.

De eerste goal kwam na achttien minuten van de Iraanse aanvaller Alireza Jahanbaksh. Even daarvoor had doelman Kostas Lamprou van Willem II met een mooie redding een doelpunt door Fred Friday weten te voorkomen. De thuisclub stelde de winst in de blessuretijd veilig met een goal van de Trinidadiaanse Levi Garcia.

Ondanks de winst wist AZ niet te overtuigen. Willem II voetbalde goed mee en creëerde ook een aantal kansen, zo schoot Erik Falkenburg op de paal.

Lees ook: Bijrol voor eredivisie in het spel der miljoenen

Snelle start

NEC bood zaterdag in Nijmegen weinig tegenstand tegen PSV: 0-4. Al binnen vierentwintig minuten was de winst veiliggesteld met vier goals. De eerste goal kwam na vier minuten van Bart Ramselaar, die zijn debuut maakte in het basiselftal. Daarop volgden goals van Gastón Pereiro, Joshua Brenet en Luuk de Jong. De landskampioen is daarmee voorlopig koploper in de eredivisie. Trainer Philip Cocu toonde zich na de wedstrijd tegenover ANP tevreden over het spel. “We hadden het aardig onder controle”.

Ook Excelsior beleefde zaterdag een bliksemstart: na 22 minuten stond de thuisploeg met 3-0 voor tegen Heracles. De goals kwamen van Khalid Karami, Ryan Koolwijk en Fredy Ribeiro. Na rust kwamen de bezoekers uit Almelo iets terug met een goal van Vincent Vermeij. Excelsior is opgeklommen na een vijfde plaats.

Zonder Ziyech

SC Heerenveen boekte zaterdag een 3-1 overwinning op FC Twente. Die club trad voor het eerst aan zonder Hakim Ziyech, de sterspeler is vertrokken naar Ajax. Ook de Turkse topscorer Enes Unal kon niet meespelen vanwege een liesblessure. Reza Ghoochannejhad scoorde voor de rust voor de Friezen, Sam Larsson na de pauze. Ook in de blessuretijd wist Ghoochannejhad te scoren. De Kosovaars-Noorse Bersant Celina scoorde na de pauze voor FC Twente.

FC Utrecht en PEC Zwolle speelden gelijk (1-1), nadat de Franse spits Sébastien Haller de gelijkmaker binnenschoot uit een strafschop in de blessuretijd. De arbiter kende de penalty toe na een overtreding van Calvin Verdonk op Giovanni Troupé. Bij PEC wist Kingsley Ehizibue na tien minuten te scoren. Beide ploegen wachten nog steeds op hun eerste seizoenszege. De Utrechters staan met drie punten vijftiende, PEC staat met een punt minder zestiende.