Amerikaanse regering roept megapijpleiding halt toe

Een rechtbank oordeelde vrijdag nog geen reden te zien om de aanleg van de Dakota Access Pipelinete te staken.

De werkzaamheden op federaal land worden verboden.
De werkzaamheden op federaal land worden verboden. Foto Robyn Beck / AFP

De Amerikaanse regering heeft de geplande aanleg van een oliepijpleiding in de staat North Dakota een halt toegeroepen. Dat meldt persbureau AP. De werkzaamheden op federaal land worden verboden en de oliemaatschappij is verzocht om de graafwerkzaamheden verderop ook te staken.

De regering heeft zich in de discussie gemengd kort nadat een federale rechtbank nog oordeelde geen reden te zien om de aanleg van de Dakota Access Pipeline, een ondergrondse verbinding van 1.800 kilometer die olie uit de schalievelden van North Dakota moet vervoeren naar een opslagcentrum in Illinois, te stoppen.

Washington heeft toch anders geoordeeld. Onder meer omdat de noodzaak werd benadrukt van een discussie over een landelijke hervorming die indianenstammen meer te vertellen geeft over infrastructuurprojecten die hun leefgebieden bedreigen.

Honderden leden van de Standing Rock Sioux bevolking, gesteund door inheemse Amerikanen uit andere delen van het land, voeren al sinds april actie tegen de aanleg van de pijpleiding. Ze verblijven in een kamp van tenten en wigwams nabij het traject. Volgens de demonstranten maakt de aanleg van de pijpleiding inbreuk op het traditionele land van de Sioux en zijn de graven van voorouders geschonden bij voorbereidende werkzaamheden.

Lees ook: Sioux in VS verzetten zich fel tegen oliepijplijn

‘Veiliger’

De megapijpleiding, waar een kostenplaatje aanhangt van 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) zou op ongeveer een kilometer afstand van het reservaat van de Standing Rock moeten komen en zou ook de rivier van Missouri over moeten steken. De federale vergunning die daarvoor verleend is, is volgens critici ten onrechte verkregen, omdat de pijplijn gevaar op zou leveren voor de drinkwatervoorziening.

Eerder schreef NRC-correspondent Frank Kuin dat volgens de ontwikkelaar van de pijplijn het vervoer van ruwe olie juist veiliger zou worden, dan transport per trein:

“Critici wijzen echter op gebarsten pijpleidingen die milieuschade hebben veroorzaakt. Zo vloeide in 2010 drie miljoen liter olie in de Kalamazoo rivier in Michigan als gevolg van een gebroken pijpleiding.”