Zuid-Koreanen halen schouders op over weer een kernproef

Paniek over weer een Noord-Koreaanse kernproef. Maar niet in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Daar heerst begrip voor de motieven van de noorderburen. „We moeten hun ego respecteren.”

Zuid-Koreanen kijken naar nieuws over de kernproef op Noord-Koreaanse tv, in Seoul.
Zuid-Koreanen kijken naar nieuws over de kernproef op Noord-Koreaanse tv, in Seoul. Foto AFP

Een nucleaire proef die een aardbeving veroorzaakte van 5,3 op de Schaal van Richter en die voelbaar was tot in Chinese steden langs de grens met Noord-Korea. Natuurlijk is dat ook in Zuid-Korea, waar de beving overigens niet merkbaar was, het onderwerp van de dag. Het gaat erover in de journaals, de kranten staan vol met stukken erover. President Park kwam vrijdag met haar kabinet in crisisberaad bijeen. Maar vraag mensen in de hoofdstad Seoul ernaar op straat, in de winkel of de kroeg en je krijgt lauwe reacties, soms een schouderophalen.

Foto Anouk Eigenraam

Foto Anouk Eigenraam

In de drukke uitgaanswijk Hongdae is dit een doorsnee vrijdagavond. Er wordt gewinkeld, gelachen en gegeten, de kroegen en restaurants zitten gewoon vol. „Thuis hebben we er wel even over gepraat”, zegt de 23-jarige kapster Hwa Yoon op een terras terwijl ze haar limonade uit een rietje zuigt. Haar vriendin kijkt even op en zegt dat ze er nog niet eens over had gehoord. Ze kijkt meteen weer verder op haar telefoon. „Maar dit soort tests vinden zo vaak plaats, we zijn een beetje afgestompt.”

De wijk Hongdae in Seoul:

Een baan is belangrijker

Dong Saou (26) die met een vriend filmpjes staat te maken voor zijn website en mensen op straat omhelzingen geeft, denkt dat jongere mensen er sowieso niet zo mee bezig zijn.

„Het is heus een ernstige situatie, maar mensen van mijn leeftijd hebben wel belangrijkere problemen aan hun hoofd, zoals bijvoorbeeld het vinden van een baan.”

Afgaand op het commentaar van Dongeon Lee (36) heeft het echter weinig te maken met leeftijd. Op zijn werk bij Korean Airlines werd er vandaag weinig over gepraat. „Een enkeling opperde dat hij misschien eens naar een ander land moest gaan emigreren. Maar de meeste mensen interesseert het weinig. Kijk om je heen, iedereen geniet hier van de vrijdagavond.”

Koreaanse media schrijven vandaag dat ondertussen alle ogen gericht zullen zijn op de reactie van China. Tot nu toe heeft China niet een heel harde opstelling jegens de kernproeven in Noord-Korea ingenomen. Een paar uur na de test noemde China deze proef „betreurenswaardig, roekeloos en een bedreiging voor de nationale veiligheid’.

Foto Anouk Eigenraam

Foto Anouk Eigenraam

„Wat kan Noord-Korea verder doen? Het land is in de hoek gedrongen”, vindt Jong Uk Kim (41) eigenaar van een koffietentje in de nabijgelegen wijk Sinchon, genaamd het ‘Alles Cafe’. Zijn zwager studeerde in Duitsland legt hij uit, vandaar deze naam die hij wel mooi vindt klinken. „Wij bedreigen Noord-Korea andersom ook met militair machtsvertoon. Weet je, het is heel makkelijk om van stervende mensen iets af te pakken.”

We zijn eraan gewend

Lees ook: Kernproef van Noord-Korea lijkt zwaarste ooit te zijn

Bang voor een bom op Zuid-Korea of een oorlog is Kim niet. „Vroeger sloegen we nog wel eens wat extra voedsel in, maar daar zijn we na de dood van de vorige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il mee gestopt. We zijn gewend geraakt aan de dreiging.” De ondernemer is banger dat Noord-Korea uit elkaar valt en dan in chaos vervalt.

„Dat is een veel onvoorspelbaarder situatie. Daarom moeten we stap voor stap de twee landen weer verenigen.”

Op een bankje verderop in het park zit de gepensioneerde Gi-Cheol Kim, oud-journalist van de conservatieve krant Chosun Ilbo. Ook hij is niet bang voor een oorlog. „Dat zal nooit gebeuren. Daar heeft zowel de heersende klasse in Noord-Korea als in Zuid-Korea geen enkel belang bij, want dat betekent dat ze hun machtsbasis zullen verliezen.”

Hij heeft vandaag een uur met een oud-politicus van de voormalige linkse PPP zitten praten. Noord-Korea kan weinig anders, was hun gezamenlijke conclusie.

„Het is het enige waar het land nog mee kan dreigen. Maar we zouden juist moeten proberen een minder harde toon aan te slaan en meer financiële hulp bieden. We besteden veel te veel geld aan Defensie. Ik denk dat we het ego van Noord-Korea een beetje moeten respecteren.”