Zo kun je ook als niet-moslim bij de hadj aanwezig zijn

Een journaliste van Al Jazeera geeft met een 360-graden camera een rondleiding in de heilige stad.

Mekka wordt jaarlijks door miljoenen moslims bezocht tijdens de hadj.
Mekka wordt jaarlijks door miljoenen moslims bezocht tijdens de hadj. Foto: Nariman El-Mofty / AP

Vrijdag begonnen twee tot drie miljoen moslims aan de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. Van de stad is bekend dat niet-moslims er niet mogen komen. De toegangswegen naar de stad worden gecontroleerd en op borden wordt duidelijk aangegeven welke richting “muslim only” is.

Jammer, want zo kunnen niet-moslims de historische stad niet zelf ervaren. Gelukkig maakt nieuwszender Al Jazeera het nu mogelijk voor niet-moslims om letterlijk rond te kijken in Mekka tijdens de bedevaart. Met een 360-graden camera liep journaliste Basma Atassi rond in de stad. Ze geeft je een rondleiding langs alle belangrijke bezienswaardigheden die jaarlijks door miljoenen moslims worden bezocht.

Gebruik de muis om te navigeren binnen de video:

Voorzorgsmaatregelen

Bij de hadj zijn dit jaar extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de hadj eindigt in eenzelfde ramp als vorig jaar. Mensen worden geleidelijker toegelaten tot de Jamarat-brug en ook dragen deelnemers aan de tocht elektronische polsbandjes waardoor ze sneller te identificeren zijn voor het geval er toch iets misgaat.