Zaanse hangjongeren doen hun zonnebril niet af bij Pauw

Hoe langer de baard, hoe vreemder het mutsje, hoe harder de provocaties, des te beter is het voor de kijkcijfers.

Zaanse ‘straatterroristen’ bij ‘Pauw’ (VARA).
Zaanse ‘straatterroristen’ bij ‘Pauw’ (VARA).

De twee talkshows op de late avond, Humberto Tans RTL Late Night (RTL4) en Pauw (VARA op NPO 1) mag je niet met elkaar vergelijken, zo luidt een bijna verplicht mantra. De een biedt namelijk licht amusement met een informatief karakter, de ander informeert primair maar wil ook amusant zijn.

Je kunt je soms wel afvragen wie van beide welke rol vervult. Neem nu de donderdagavond: de best bekeken show (645.000) had als gasten Frits Wester over de uitgelekte miljoenennota, de voorzitter van de Vereniging voor Rechtspraak en een criminoloog over het geringe nut van langere celstraffen, zanger Waylon over zijn ontmoeting met idolen Dolly Parton en Emmylou Harris en prima ballerina Igone de Jongh wegens haar twintigjarig jubileum bij Het Nationale Ballet.

De iets minder bekeken show (561.000, met herhalingen meegerekend was er nauwelijks verschil) ontving de moeder van een in Uruzgan gesneuvelde militair, de maker van een tv-programma bij dezelfde zendergroep, een kickbokser en een cabaretier over freefighting en een vlogger en een gemeenteraadslid uit Zaandam, die van mening verschilden over een groep overlast veroorzakende jongeren in de wijk Poelenburg. Een aantal van hen, die werden aangeduid als ‘straatterroristen’, zat op de tribune.

U raadt het al: dat was Pauw, terwijl ballet en criminologisch onderzoek onder Humberto Tan ressorteren. Al voor de derde achtereenvolgende avond besteedde Jeroen Pauw aandacht aan het moslimgevaar dat ons bedreigt. Twee keer draaide het om Ebru Umar, de door de Turkse regering en „klikturken” in Nederland belaagde columniste. Een van de Turkse Nederlanders die een aanklacht tegen haar had ingediend mocht tegenover haar zitten en dreigde dat alles wat ze zei in het dossier zou komen.

Tekst gaat verder na de video

De Zaanse groep bestond grotendeels uit verveeld achterover hangende jongens met een zonnebril op: „Dat doen we om onze emoties niet te hoeven tonen.” Zeker, ze hadden wel eens iets gedaan dat niet helemaal door de beugel kon, maar dat kwam vooral omdat de gemeente hun buurthuis had afgepakt en dan moet je wel bij de supermarkt rondhangen.

Interessant aan het verhaal vond ik vooral dat zowel de vlogger als de zonnebrillenbrigade zich zeer bewust bleken te zijn van de rol van de camera als aanjager van hun provocerende gedrag. Er komen zelfs jongens uit het hele land naar Zaandam om af en toe eens op het dak van een politieauto te dansen. Logisch.

Als de gedachte dat je op een vlog komt al aanleiding geeft tot stoer gedoe, dan kun je uittekenen hoe blij ze zijn dat ze op nationale televisie de burgerij schrik aan kunnen jagen. Nog leuker als Jeroen Pauw zegt: „Jongeman, als je die bril niet afzet, dan praat ik niet meer met je.” Operatie geslaagd, zou ik zeggen.

Het is het oude recept, ook al vroeger bij Pauw & Witteman. Hoe langer de baard, hoe vreemder het mutsje, hoe harder de provocaties, des te beter is het voor het kijkcijfer. Maar het etaleren van etterige pubers en andere freaks bevestigt helaas wel het wederzijdse wantrouwen. Twitter kon zijn lol niet op.