Wielrennen

Vuelta spannend tot het eind na superieure tijdrit Froome

Nog niet eens halverwege de tijdrit van 37 kilometer, of daar suisde Chris Froome als een sneltrein voorbij de arme Colombiaan Esteban Chaves, die toch echt twee minuten vóór hem was gestart. Steeds verder liep de Tourwinnaar over de fraaie asfaltwegen van Xabia naar Calpe uit op de als laatste gestarte klassementsleider Nairo Quintana. Liefst 2.16 minuut won Froome vrijdag uiteindelijk terug van de 3.37 minuut die hij voor de tijdrit achter stond.

Zaterdag volgt de laatste bergrit, over vier cols en dan nog aankomst op de 1.510 meter hoge Alto de Aitana. Quintana verdedigt een voorsprong van 1.21 minuut op Froome. Spannend? „Ik blijf ervoor vechten”, zei Froome na zijn superieure tijdrit, die hem zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje opleverde. „Maar het zal moeilijk worden. Quintana heeft nog steeds meer dan een minuut voorsprong en bovendien een sterke ploeg om zich heen.”

En Quintana? De Colombiaanse vlieggewicht, 59 kilo, kwam in Calpe vermoeid uitblazend over de streep. „Mijn benen voelen nog goed”, sprak de rodetruidrager. „Ik heb nog steeds een voorsprong en die ga ik verdedigen. We kunnen als team geen moment verslappen, het zal een enorm gevecht worden. Chris gaat ongetwijfeld aanvallen, mijn enige opdracht is hem te volgen.”