Vermeende radiotelegrafist Auschwitz niet meer vervolgd

Een rechtbank acht de 92-jarige Helma M. niet fit genoeg voor een proces, omdat ze bijna blind en doof is.

Duitsland is momenteel bezig met verschillende rechtszaken tegen de laatste nog levende verdachten van oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog. Foto: Robin Utrecht / ANP

Helma M., voormalig radiotelegrafist in het concentratiekamp Auschwitz en betrokken bij de moord op 260.000 mensen, wordt niet meer vervolgd. Dit vanwege haar slechte gezondheid, zo meldt persbureau Reuters op basis van een Duitse rechtbank in Kiel.

Volgens de Duitse rechtbank is M. niet fit genoeg voor een proces, omdat ze bijna blind en doof is. Ze is fysiek en mentaal niet meer in staat om voor een rechtbank te verschijnen. De rechter heeft daarom geoordeeld dat de vrouw niet voldoet aan de “standaard condities van wat een langdurig proces zal worden”.

Duitsland is momenteel bezig met verschillende rechtszaken tegen de laatste nog levende verdachten van oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn de zaken tegen de 95-jarige Hubert Zafke, medisch hulpverlener in Auschwitz, en de 94-jarige Reinhold Hanning, bewaker in hetzelfde concentratiekamp, wel van start gegaan.

‘Boekhouder van Auschwitz’

In juni kwam het voor Reinhold Hanning, een 94-jarige voormalige kampbewaker van Auschwitz, wel tot een veroordeling. De SS’er was van januari 1942 tot juni 1944 bewaker in Auschwitz en kreeg te horen dat hij vijf jaar de gevangenis in moest. Vorig jaar werd Oskar Gröning, bekend als de ‘boekhouder van Auschwitz’ veroordeeld tot vier jaar cel. Hij ging in beroep en gezien zijn leeftijd is het onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk achter tralies belandt.

    • Maarten Back