Gearresteerde vrouwen Parijs wilden aanslag plegen

Het doelwit was Gare de Lyon, een station waar veel treinen naar het zuiden vertrekken.

Een alerte cafémedewerker ontdekte de auto op zo'n honderd meter bij de kathedraal vandaan. Foto: Francois Mori / AP

De drie vrouwen die donderdag werden gearresteerd in verband met de achtergelaten auto bij de Notre Dame hadden plannen om een aanslag te plegen. Het doelwit zou Gare de Lyon zijn, een station waar veel treinen naar het zuiden vertrekken. Dat is nog niet bevestigd.

Ook had een van de arrestanten, een 19-jarige vrouw, trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze is de dochter van de eigenaar van de auto die zondag werd gevonden, melden bronnen binnen het onderzoek aan persbureau AFP. Volgens de politie is daarnaast vrijdag een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak.

De 19-jarige vrouw werd samen met twee andere vrouwen (39 en 23 jaar oud) donderdagavond gearresteerd in Boussy-Saint-Antoine, 25 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Bij de arrestatie van de 19-jarige vrouw werd met een mes ingestoken op een agent. Hierop loste een collega van de agent een schot en verwondde de vrouw.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve waren de drie vrouwen “geradicaliseerd” en “waarschijnlijk nieuwe gewelddadige acties aan het voorbereiden”. De minister prees de opsporings- en inlichtingendiensten voor de arrestatie van het drietal. Dinsdag werden al een man en een vrouw gearresteerd in verband met de bij de Notre Dame gevonden auto. Beiden waren bekend bij de autoriteiten. Ook zijn twee broers van het 19-jarige meisje samen met hun partners aangehouden.

Trouw aan IS

Dat de 19-jarige vrouw trouw had gezworen aan IS, blijkt volgens de politie uit een brief, waarin de drie vrouwen laten blijken de dood van IS-haatprediker Abu Muhammad al-Adnani te willen wreken. Al-Adnani kwam eind augustus om in Syrië bij een luchtaanval die door zowel de Verenigde Staten als Rusland werd geclaimd.

Al-Adnani wordt gezien als de architect van IS-aanslagen buiten Syrië. Hij was een inspiratie voor IS-sympathisanten in het Westen en betrokken bij het rekruteren van potentiële aanslagplegers, schreef NRC-redacteur Wim Brummelman eerder:

“Aangenomen wordt dat bijvoorbeeld het brein achter de aanslagen in Parijs, de enkele dagen later in Saint-Denis gedode Belg Abdelhamid Abaaoud, zijn instructies rechtstreeks van Adnani kreeg.”

    • Etienne Verschuren