Verbod op nieuwe Britse elitescholen wordt opgeheven

In 1998 bepaalde toenmalig Labour-leider Tony Blair dat er een verbod moest komen op nieuwe elitescholen.

De Britse premier Theresa May donderdag tijdens haar speech in Londen.
De Britse premier Theresa May donderdag tijdens haar speech in Londen. Foto: Nick Ansell / Reuters

In Groot-Brittannië wordt het verbod op het stichten van nieuwe staatsgymnasia, ofwel grammar schools, opgeheven. Dat heeft de Britse premier Theresa May vrijdag bekendgemaakt tijdens een speech in Londen, meldt The Guardian. Met de opheffing komt een einde aan het verbod dat in 1998 door de toenmalige Labour-leider Tony Blair werd ingesteld.

De elitaire staatsgymnasia houden volgens een deel van Britse bevolking de Engelse klassenmaatschappij in stand. Tegenstanders van het verbod, zoals premier May die zelf naar een staatsgymnasium ging, vinden dat de scholen ongelijkheid niet bevorderen, maar juist tegengaan. Voormalig NRC-correspondent Titia Ketelaar eerder over de kwestie:

“Geen onderwerp zo controversieel in Engeland als staatsgymnasia. Want de grammar schools staan voor veel meer dan onderwijs. Voor links symboliseren ze het in stand houden van de Engelse klassenmaatschappij, voor rechts juist sociale mobiliteit.”

Meritocratie

May ging in op het huidige schoolsysteem in Groot-Brittannië, dat volgens haar haaks staat op de meritocratie die zij voor ogen heeft:

“Te lang hebben we een systeem getolereerd met daarin het arbitraire verbod op nieuwe gymnasia. De potentie van kinderen werd opgeofferd vanwege dogma en ideologie. De waarheid is dat we al een selectie in ons schoolsystemm kennen, namelijk de selectie op basis van huizenprijzen, van welvaart. Dat is simpelweg oneerlijk.”

Lees ook: Premier May komt op voor de Engelse grammar schools.

Door het afschaffen van het verbod wordt het weer mogelijk staatsgymnasia te stichten en bestaande scholen om te vormen tot staatsgymnasia. Volgens May zal alleen dan een “ware meritocratie” mogelijk zijn in Groot-Brittannië.

May wil verder maatregelen nemen die kinderen uit arme gezinnen moeten beschermen. Daarnaast moeten nieuwe godsdienstige scholen volgens May de mogelijkheid hebben meer leerlingen van hun geloof aan te nemen. Dat is op dit moment aan regels gebonden om segregatie tegen te gaan.