Trappen tegen het muurtje van de Carrer Johan Cruyff

Amsterdam noch Barcelona was de eerste die Cruijff na zijn dood vereerde. In Vallfogona de Riucorb verbindt de Johan Cruijff Straat nu een zwembad met een voetbalveld.

©

Susila Cruijff (44) staat met een verlegen glimlach onder het straatnaambordje van de net geopende Carrer Johan Cruyff. Vrijwel alle 96 inwoners van het Catalaanse bergdorpje Vallfogona de Riucorb zijn aanwezig bij het eerbetoon aan de dit jaar overleden stervoetballer. „Ik heb mijn leven lang in de schaduw van mijn vader gestaan. En dat was eenvoudig”, zegt de op één na oudste dochter van Cruijff. „Ik dacht dat het heel moeilijk voor ons zou zijn in het openbaar te treden. Maar het tegendeel is gebleken. Nooit geweten dat er zoveel mensen van hem hielden.”

Susila en haar neef Jesjua Andrea Angoy Cruijff (23) zijn de eregasten op de bijeenkomst waarbij tal van herinneringen boven komen aan de beste Nederlandse voetballer ooit. Nadat de kleinzoon van de voormalige nummer veertien eigenhandig de straat heeft geopend, worden beelden van Cruijff op een groot scherm vertoond. Het lied My Way van Frank Sinatra wordt als begeleidende muziek gebruikt bij flitsen uit het bewogen leven van Cruijff.

Op 26 maart van dit jaar stierf Cruijff op 69-jarige leeftijd. De naaste familie nam in zeer kleine kring afscheid van hem. „De laatste drie maanden van zijn leven heb ik bij hem gewoond”, vertelt Jesjua Angoy Cruijff, die zelf als verdediger bij CD Morell speelt. „Dat was zeer intiem. Ik had me eigenlijk nooit voor kunnen stellen dat er een straat naar mijn opa genoemd zou worden. Ik wist niet dat er over de hele wereld zoveel mensen om hem gaven. Ik vraag me af of hij dat zelf wist. Dit doet wel wat met me.”

Na de dood van Cruijff ontstond zowel in Spanje als in Nederland de roep om een speciaal eerbetoon. Voetbalstadions als Camp Nou of de Arena zouden zijn naam moeten dragen. En ook de Amsterdamse luchthaven Schiphol was in beeld om als Johan Cruijff Airport verder te gaan. Allemaal plannen voor de toekomst, waarvoor niet zomaar toestemming wordt verleend. Hoe anders ging dat in Vallfogona de Riucorb, waar burgemeester en Barcelona-fan Francesc Llobet, in een mum van tijd alle formaliteiten afhandelde.

Het idee om een straat naar Cruijff te vernoemen ontstond min of meer uit gekkigheid. Toen een groepje vrienden de aankoop van een huis in La calle dels Templers vierde, riep één van hen dat het zijn droom zou zijn in de Johan Cruijff Straat te wonen. „Waarom noemen we niet gewoon een straat naar Johan”, vroeg een ander. Zo gezegd, zo gedaan.

Allereerst richtte het dorpje zich tot de familie van Cruijff. „We gingen uit ons dak toen daarop al snel een positief antwoord kwam”, zegt burgemeester Llobet. „Daarna heeft de gemeenteraad het plan goedgekeurd en nu hebben we als eerste een Johan Cruijff Straat in ons dorp.”

Aan de Carrer Johan Cruyff staan geen huizen, maar wel de bar van het zwembad waar de dorpelingen gezamenlijk naar wedstrijden van FC Barcelona kijken. Tegen het muurtje aan de onderkant voetballen kinderen vrijwel onophoudelijk. De straat loopt door tot het plaatselijke voetbalveld, dat sinds enige tijd geen vaste bespeler meer heeft. Er staat zelfs nog maar één doel op het zanderige terrein. „Wat maakt het uit? Het geeft een machtig gevoel om hier straks te lopen”, zegt inwoner Mon Culleré (49). „Van jong tot oud is hier iedereen trots op deze straat.”

De Catalaanse dichter Josép Pla brengt tijdens de opening op geheel eigen wijze een ode aan Cruijff. Hij vergelijkt het spel van ‘de Verlosser’ met de poëtische zinnen van Vicent García, die in 1623 als beroemde poëet stierf in het nietige Vallfogona de Riucorb. „Ik heb vele doelpunten van Cruijff met eigen ogen gezien. Die staan nog op mijn netvlies. Prachtig dat ons dorp nu een Johan Cruijff Straat heeft. Ik zou zeggen: Vallfogona-Barcelona 1-0.”

Susila Cruijff verkiest een rol op de achtergrond, maar wil toch wel wat zeggen. „Er was altijd veel kritiek op hem. Ze noemden hem een geldwolf. Onterecht. Mijn vader was een heel goed persoon. Het doet ons goed dat meer mensen zo over hem denken.”

Vallfogona de Riucorb heeft overigens niet de wereldprimeur. In het Amerikaanse Indianapolis ligt al jaren de Cruyff Circle middenin een wijk van voetbalhelden. Maar daar heeft zelfs de familie Cruijff geen weet van. „Nee”, zeggen Susila Cruijff en haar zoon verbaasd. „Nooit van gehoord.”

Naschrift (11 september 2016): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Jesjua Andrea Angoy Cruijff de zoon van Susila is. Dat is niet juist: zijn moeder is Susila’s zuster Chantal. [red.]

    • Koen Greven