Topcommandant Jabhat Fatah al-Sham gedood bij aanval

Abu Omar Saraqeb kwam om bij een luchtaanval die een bijeenkomst van militante leiders als doelwit had.

Archiefbeeld van strijders van Jabhat Fatah al-Sham, in de buurt van Aleppo. Foto: Omar haj kadour / AFP

Bombardementen in de Syrische provincie Aleppo hebben het leven geëist van Abu Omar Saraqeb, topcommandant van militante groep Jabhat Fatah al-Sham, het voormalige Jabhat al-Nusra. Dat bevestigt de groep volgens persbureau Reuters. Abu Omar Saraqeb, wiens echte naam Abu Hajer al-Homsi is, was naast kopstuk binnen de militante groep ook mede-oprichter.

Het bombardement had een bijeenkomst van leiders van de groep als doelwit. Het is onduidelijk door wie de bombardementen werden uitgevoerd, maar volgens bronnen binnen de militante groep gaat het waarschijnlijk om een luchtaanval van de Verenigde Staten.

Abu Omar Saraqeb werd gedood in niet-stedelijk gebied in de provincie Aleppo:

Saraqeb vocht sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 tegen het Amerikaanse leger. Hij verdreef vorig jaar met Jaish al-Fatah (het Islamitische Leger) - een coalitie van jihadistische groepen waaronder ook militanten van Al-Nusra - het Syrische regeringsleger uit Idlib, Noordwest-Syrië.

Lees ook: Jihadisten brengen Aleppo tomaten.

Naamsverandering

Jabhat Fatah al-Sham is sinds juli de nieuwe naam van Jabhat al-Nusra. De groep wil zich hiermee distantiëren van Al-Qaeda, aan wie het lange tijd gelieerd was, om een beter imago te krijgen. Over de naamsverandering schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder:

“De rebranding is niet alleen gericht op de rest van oppositie, maar ook op het buitenland. Rusland en de Verenigde Staten onderhandelen al weken over nauwere militaire samenwerking in de strijd tegen Jabhat Fatah al-Sham. De breuk met Al-Qaeda moet deze landen ervan overtuigen dat de groep geen gevaar meer vormt.”

De groep vecht al maanden tegen het Syrische regeringsleger in de omgeving van Aleppo.

    • Etienne Verschuren