Tientallen overnachten in defecte kabelbaan Mont Blanc

De kabelbaan verbindt twee Alpenreuzen op meer dan drie kilometer hoogte.

De kabelbaan op een archieffoto van augustus vorig jaar.
De kabelbaan op een archieffoto van augustus vorig jaar. Philippe Desmazes / AFP

Minstens 33 mensen waren donderdagnacht gedwongen om te overnachten in een kabelbaan op de Mont Blanc, zo meldt het Franse persbureau AFP. Donderdag kwamen kabelwagens stil te hangen op meer dan drie kilometer hoogte tussen twee bergtoppen in de Alpen. Vrijdagochtend om half zeven zijn de evacuaties hervat.

Update 10.26 uur: alle inzittenden zijn gered uit de kabelwagens, zo melden de internationale persbureaus

De inzittenden kwamen rond 17.30 uur vast te zitten. Met vier helikopters zijn meer dan zeventig mensen geëvacueerd voordat de nacht inviel, daarna werden de reddingswerkzaamheden gestaakt door slechte vliegomstandigheden. Medewerkers van hulpdiensten zijn naar de kabelwagens gebracht om de nacht met de passagiers door te brengen. Daarnaast werden dekens, voedsel en water gebracht tegen de koude weersomstandigheden ‘s nachts in het gebergte aan de Frans-Italiaanse grens.

De kabelbaan stopte omdat de kabels door de wind verstrikt raakten. Onder de mensen die moesten overnachten, is een kind van tien jaar oud.

De operatie werd vrijdagochtend hervat. Tekst loopt door onder de tweet.

De kabelbaan loopt tussen de Aiguille du Midi in Frankrijk (3.842 meter hoog) en de Helbronner in Italië (3.462 meter). Doorgaans duurt de tocht van vijf kilometer tussen de Alpenreuzen ongeveer een half uur.