Tech verslaat telecom

De centrale banken hebben de rentes op de laagste stand ooit neergezet en de wereld overspoeld met liquiditeiten. Dit is een ideaal klimaat voor het doen van overnames. Ik zou echter nooit aandelen kopen van telecombedrijven. De hoofdreden is dat de winsten de komende jaren sterk onder druk komen te liggen. Oorzaak is de technologie die zich razendsnel ontwikkeld. Neem Project Loon van Google. Dat wil via ballonnen de laatste paar miljard mensen die nog niet zijn aangesloten op het (draadloze) internet aansluiten. Via deze techniek is al 4G mogelijk, dezelfde snelheid als de meeste Nederlanders op hun mobieltje hebben. Als Google de dienst uitbreidt naar de ontwikkelde wereld, dan hebben technologiebedrijven een probleem. Aandelen van technologiebedrijven zoals Google, die met goedkope alternatieve nieuwe markten aanboren, vind ik daarom op langere termijn een stuk aantrekkelijker dan de telecomaandelen.