Superfederalist Guy Verhofstadt praat mee over Brexit

Brexit-onderhandelaar

Criticus van Brits vertrek gaat praten over de voorwaarden.

Een oorlogsverklaring, zo klonk het donderdag meteen in het Verenigd Koninkrijk, na de bekendmaking dat liberaal zwaargewicht en superfederalist Guy Verhofstadt namens het Europees Parlement gaat onderhandelen over Brexit. Begrijpelijk, want weinigen hebben het Britse vertrek uit de EU zo bloemrijk afgekraakt als de Belgische oud-premier.

Hij noemde Brexit eerder een regelrechte „stupiditeit”, die het Verenigd Koninkrijk tot „dwerg” zal reduceren. De 63-jarige Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europarlement, zal er bovendien op gebrand zijn om de Britten niet te laten wegkomen met een deal die tornt aan de basisprincipes waarop de EU stoelt, zoals het door Londen bekritiseerde vrije verkeer van personen.

Overigens zit het Europees Parlement niet aan tafel als volwaardig onderhandelingspartner – maar het kan zich wel uitspreken over het eindresultaat, en dus wel dwarsliggen. Precies om die reden zal de Europese Commissie, die de gesprekken gaat leiden, goed luisteren naar wat Verhofstadt te melden heeft.

Namens de Commissie onderhandelt oud-Eurocommissaris en Fransman Michel Barnier, ook al een keus waar men in Londen niet blij mee is. Namens de Raad van regeringsleiders zit Didier Seeuws aan tafel, ook een Belg, oud-kabinetschef van Europees ‘president’ Herman van Rompuy en woordvoerder van Verhofstadt toen hij premier was.

Verhofstadt geldt als één van de smaakmakers van het Europees Parlement, die ondanks zijn wat krakkemikkige Engels vaak toch de meest bevlogen speeches weet te geven in de plenaire zaal. Als jongen praatte hij zoveel, dat zijn schoolmeester zijn mond afplakte. Tijdens de laatste Europese verkiezingen werd zijn liberale fractie (Alde), steevast de op twee na grootste in Brussel, pijnlijk voorbijgestreefd door de ECR-fractie van de Britse Tories, maar die ligt door de Brexit nu in duigen.

    • Stéphane Alonso