Steeds meer jongeren hebben hulp nodig om rond te komen

Van de 20- tot 25-jarigen was begin deze eeuw 45 procent economisch onafhankelijk. Nu is dat nog maar een kwart.

Jongeren van vakcentrale FNV roepen minister Asscher (Werkgelegenheid, PvdA) op meer te doen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, op een foto uit 2014.
Jongeren van vakcentrale FNV roepen minister Asscher (Werkgelegenheid, PvdA) op meer te doen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, op een foto uit 2014. Foto Bart Maat / ANP

Jongeren hebben steeds vaker hulp nodig om financieel rond te komen. Aan het begin van deze eeuw was nog meer dan 45 procent van de 20- tot 25-jarigen economisch zelfstandig terwijl dat nu nog maar een kwart is. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook bij eind-twintigers is de financiële zelfstandigheid in krap vijftien jaar tijd stevig afgenomen: van meer dan 75 procent in 2001 naar 64 procent in 2014, de laatst beschikbare cijfers. Ouderen kunnen daarentegen juist vaker zelf hun broek ophouden. Van de 55- tot 60-jarigen was twee jaar geleden dik 71 procent zelfstandig, tegen 60 procent in 2001.

Lange stages en slechte lonen

De groeiende economische afhankelijkheid is volgens vakbond FNV Jong het gevolg van de slechte baankansen voor jongeren, zo zegt vice-voorzitter Kristina van der Molen in Trouw. Zo ziet ze dat jongeren “aan het lijntje worden gehouden” met stages en slechtbetaalde baantjes. Van der Molen zegt daarover:

“Afgestudeerden werken soms veertig uur per week voor 250 euro per maand. En dat zo een jaar lang. Dan ontkom je er niet aan je hand op te houden bij je ouders.”

Ook het groeiende aantal flexibele arbeidskrachten en deeltijdbanen speelt volgens Van der Molen een rol in de afnemende zelfstandigheid. Begin deze eeuw had nog maar 23 procent van de twintigers een flexcontract. In 2014 is dat toegenomen naar bijna 44 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Als kind te weinig verantwoordelijkheid

Dat jongeren in hun tienerjaren financieel afhankelijk zijn van anderen is vanzelfsprekend, maar ook daar neemt de zelfstandigheid af. Volgens een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Nibud betaalt meer dan de helft van de ouders de volledige kosten van kleding, schoenen en de telefoon van hun kinderen. Veel meer dan een paar jaar geleden:

“Ouders lijken vaker de geldzaken van hun kinderen over te nemen, in plaats van dat ze hun kinderen leren hoe ze zelf hun financiën moeten regelen. Het Nibud vindt dat ouders hun pubers meer zelf achter het ‘financiële stuur’ moeten zetten.”

Het Nibud wijst erop dat kinderen die met hun ouders over geld praten verstandiger met hun geld omgaan. “Zij sparen meer en maken vaker een overzicht van de inkomsten en uitgaven”, aldus het instituut.