Schiet colablikje kilometer lucht in

Blikjes-satelliet

Wil je een blikje lanceren tot een kilometer hoogte? Doe dan mee aan een grote scholierenwedstrijd.

Misschien heb je wel eens een frisdrankblikje in de lucht gegooid. Hoe hoog kwam dat toen? Drie meter? Tien meter misschien? Als je wil kan je je blikje wel honderd keer zo hoog de lucht in laten gaan met een raket.

Nou ja, het is niet echt een frisdrankblikje, maar een satelliet zo groot als een blikje. Die satelliet kunnen scholieren bouwen bij een speciale wedstrijd, de CanSat-competitie. ‘Can’ betekent blikje en ‘sat’ staat natuurlijk voor satelliet.

Het komende schooljaar kunnen teams van vier tot zes scholieren zo’n blikjes-satelliet bouwen. De beste satellieten gaan volgend jaar april de lucht in met een raket, wel 1 tot 1,5 kilometer hoog. Als ze boven zijn worden ze losgelaten en moeten ze met een parachute weer op aarde landen. Tijdens de vlucht houdt de satelliet radiocontact met een station op de grond.

„Het idee van de wedstrijd is dat leerlingen op die manier enthousiast worden voor een technische opleiding later”, zegt Marloes Mol van wetenschapmuseum Nemo dat de wedstrijd organiseert. „Bovendien is ruimtevaart ook leuk voor leerlingen die niet heel technisch zijn.”

De wedstrijd is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van scholen voor voorgezet onderwijs. De teams verzinnen een missie, bijvoorbeeld om metingen te doen. Ze schrijven een onderzoeksvoorstel in het Engels en bouwen uiteindelijk een satelliet. Dat betekent dat je ook moet programmeren, en ontwerpen en testen.

Lijkt je dat leuk? Vraag je school om je vóór 31 oktober in te schrijven. Dan gaat jouw blikje misschien heel hoog de lucht in.

Meer informatie is te vinden op www.cansat.nl
    • Karel Berkhout