‘Reorganisatie ophanden bij Duitse Commerzbank’

Foto AFP

De nieuwe baas van de Duitse Commerzbank Martin Zielke overweegt een ingrijpende reorganisatie, waarbij veel banen verloren gaan. Doel is onder andere de zakenbanktak te verkleinen. Ook de afdeling die kredieten verstrekt aan middelgrote Duitse ondernemingen (de zogeheten ‘Mittelstand’) moet fors worden ingekrompen.

Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt in zijn weekendeditie op basis van anonieme bronnen binnen de bank. De bank zelf wil tegenover Handelsblatt geen commentaar geven.

Het plan zou onderdeel zijn van de nieuwe strategie waaraan topman Zielke sinds zijn aantreden in mei werkt, en die moet helpen om de problemen bij Commerzbank het hoofd te bieden. De bank kampt net als Duitslands grootste bank, Deutsche Bank, met vele problemen, waaronder de lage rente en dalende vraag naar leningen van bedrijven. Sinds augustus is de aandelenkoers met eenderde gedaald. Commerzbank is Duitslands tweede grootste bank.

Bij de afdeling die financieringen verstrekt aan middelgrote ondernemingen werd lange tijd veel winst gemaakt, en die was daarom belangrijk voor Commerzbank. De laatste tijd kwakkelt de afdeling echter, omdat de vraag naar leningen sterk is gedaald. Volgens Handelsblatt overweegt Zielke ook om te snijden in de leiding van de afdeling.

De afdeling zelf zou opgesplitst worden, waarbij de kleinste bedrijven naar de afdeling particuliere klanten verhuizen, en de grootste worden ondergebracht bij de zakenbanktak. Commerzbank volgt daarmee precies de strategie die Deutsche Bank voert om de problemen aan te pakken.

In Duitse media waren er vorige week geruchten dat Commerzbank en Deutsche Bank in gesprek waren over een fusie, in een poging om de problemen te bestrijden. Dergelijke plannen werden echter in Handelsblatt ontkend door de bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, John Cryan. Zijn eigen bank moest eerst orde op zaken stellen, zei hij.

    • Chris Hensen