Recordboete voor Wells Fargo om nep-rekeningen

Fraude

Om hun targets te halen, openden werknemers van Wells Fargo rekeningen voor klanten zonder dat die dat wisten.

Foto Ben Margot/AP

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft een boete gekregen van 185 miljoen dollar (165 miljoen euro) vanwege grootschalige fraude. Bankmedewerkers hebben meer dan 2 miljoen bank- en creditcardrekenigen geopend op de naam van klanten die daar niet van op de hoogte waren. Duizenden werknemers van Wells Fargo verplaatsten geld van echte bankrekeningen naar deze nep-rekeningen, waarvoor de klanten ook kosten in rekening gebracht kregen.

De fraude werd ingegeven door „verkoopdoelstellingen en beloningsprikkels”, meldde de Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), de Amerikaanse autoriteit die de boete heeft opgelegd, donderdag in een verklaring. De werknemers van Wells Fargo, een van de grootste banken in de Verenigde Staten, werden er financieel voor beloond als bestaande klanten meer rekeningen openden, zoals voor een creditcard of onlinebankieren.

In een verklaring schrijft Wells Fargo: „We hebben spijt van, en nemen verantwoordelijkheid voor gevallen waarin klanten een product hebben ontvangen waar zij niet om hebben gevraagd.”

Vanwege de „ernst van de overtredingen” kreeg Wells Fargo de hoogste boete die de CFPB ooit uitdeelde. Behalve de boete moet Wells Fargo ook geld terugbetalen aan gedupeerde klanten. Daar heeft Wells Fargo, dat naar eigen zeggen een op de drie Amerikaanse huishoudens als klant heeft, 5 miljoen dollar voor opzij moeten zetten. Tot nu toe heeft de bank 2,6 miljoen dollar aan klanten terugbetaald.

Ook moet Wells Fargo van CFPB zorgen dat dergelijke fraude in de toekomst wordt voorkomen. De bank heeft een onafhankelijke onderzoeker ingehuurd om de bankprocedures te laten herzien. Op basis van zijn onderzoek heeft Wells Fargo zijn verkooppraktijk aangepast, trainingen voor werknemers geïntensiveerd en het toezicht versterkt.

Wells Fargo heeft 5.300 werknemers ontslagen vanwege de fraude. Bij de bank werken in totaal 268.000 mensen.