PvdA

Plasterk niet meer op kandidatenlijst Kamer

Doet-ie het of doet-ie het niet? Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in elk geval niet. Na tien jaar landelijke politiek gaat Plasterk niet opnieuw voor de Partij van de Arbeid op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Dit weekend volgen meer van dit soort nieuwtjes, want nog niet van alle prominente PvdA’ers is bekend wat ze doen. De deadline is maandag. Wie zich als lijsttrekker ziet, heeft tot 24 oktober.

Tien van de 36 PvdA-parlementariërs houden het zeker voor gezien. En binnen de fractie wordt ervan uitgegaan dat daar nog een enkeling bij kan komen. De redenen voor vertrek variëren. De een vindt de partij te rechts. Anderen vinden dat ze lang genoeg in de Kamer hebben gezeten.

Van de PvdA’ers uit het kabinet stoppen ook Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), al wil die laatste wel weer bewindspersoon worden. Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil wel op de lijst. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) „overweegt” zijn kandidatuur nog. Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat er weer voor en wil „met haar ervaring de fractie steunen”.

    • Annemarie Kas