Serena Williams onttroond als nummer één van de wereld

De 34-jarige Amerikaanse voerde 186 weken op rij de wereldranglijst aan. De nieuwe lijstaanvoerder is de Duitse Angelique Kerber.

Foto Don Emmert / AFP

Serena Williams is na donderdagnacht niet langer de beste tennisster van dit moment. De 34-jarige Amerikaanse verloor in de halve finales van de US Open verrassend van de Tsjechische Karolina Pliskova en verliest daarmee haar eerste plaats op de wereldranglijst. Ze voerde die lijst al meer dan drie jaar aan.

Met 186 weken als nummer één van de wereld was Williams bezig aan een reeks die alleen Steffi Graf in 1991 haar ooit voordeed. In totaal stond de jongste van de zusjes Williams in haar loopbaan 309 weken op de eerste plek van de wereldranglijst. Alleen Graf en Martina Navratilova waren langer de beste van de wereld.

Williams had moeite om in haar spel te komen tegen de als tiende geplaatste Pliskova, aldus persbureau Reuters. Van vermoeidheid na een lange kwartfinalepartij wilde ze echter niets weten. In plaats daarvan gaf ze een lichte blessure in haar linkerknie de schuld van de nederlaag in twee sets: 6-2 en 7-6 (5).

Ook al geen Grand Slam

Het is voor het eerst dit jaar dat Serena Williams niet in de finale van een grandslamtoernooi staat. Eerder bereikte ze de finale van de Australian Open en Roland Garros, maar die gingen beiden verloren. Op Wimbledon won de Amerikaanse de eindstrijd wel. Ze behaalde daarmee haar zevende titel op het Britse gras.

Door de nederlaag tegen Pliskova krijgt Williams bovendien niet de kans een ander record te breken. De tennisster uit Miami won namelijk al zes keer de US Open en deelt die eer met Chris Evert. Zeven overwinningen op het tennistoernooi op Flushing Meadows wist nog geen enkele tennisster te bereiken.

Ook vorig jaar ging het voor Williams bij de US Open mis in de halve finales. De jongste van de twee Williams-zussen leek toen als vierde tennisster ooit op weg naar een Grand Slam – het winnen van alle vier de toernooien in één jaar. In drie sets ging Williams uiteindelijk echter onderuit tegen de Italiaanse Roberta Vinci.

Kerber nieuwe nummer één

Voor Pliskova is haar plaats in de finale het beste resultaat in haar loopbaan. Tot dusver kwam de Tsjechische op grandslamtoernooien nooit verder dan de derde ronde. In de finale treft de 24-jarige Tsjechische Angelique Kerber, die na het verlies van Williams de nieuwe nummer één van de wereld is.

Die eerste plaats had de Duitse overigens al binnen voordat ze zich plaatste voor de finale: met de halve finale deed ze het in New York namelijk sowieso al beter dan vorig jaar. Na een overwinning in twee sets op Caroline Wozniacki krijgt Kerber de kans om haar tweede grandslamtoernooi in een jaar te winnen, na de Australian Open in januari.

    • Joost Pijpker