Verboden foto “napalm-meisje” toch toegestaan op Facebook

Een historische foto van de Vietnamoorlog werd verwijderd. Veel Noren, onder wie de minister-president, plaatsen de foto als protest.

De cover van de grootste krant van Noorwegen, met als opening de brief aan Facebook.
De cover van de grootste krant van Noorwegen, met als opening de brief aan Facebook. Cornelius Poppe / AP

De van Facebook verbannen foto van het “Napalm-meisje” mag voortaan toch geplaatst worden. Er ontstond veel heisa rondom de iconische foto uit de Vietnamoorlog, nadat Facebook de foto verwijderde. Op de website mogen geen naaktfoto’s worden geplaatst, vindt Facebook, en deze foto was daarop geen uitzondering.

Nadat de foto in Noorwegen werd verwijderd van de pagina van de krant Aftenposten, schreef hoofdredacteur Espen Egil Hansen een brief aan Facebook. Ook de minister-prsident van Noorwegen, Erna Solberg, plaatste de foto en ook haar bericht werd verwijderd.

In eerste instantie verdedigde Facebook de beslissing om de foto te verbieden. Een woordvoerder stelde dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen het toestaan van een foto van een naakt kind in één situaties en niet in andere situaties.

Historisch belang

Nu heeft Facebook bekendgemaakt de foto toch toe te staan. “Vanwege haar status als iconische afbeelding van historisch belang, weegt de waarde van het toestaan van het delen van de afbeelding zwaarder dan het beschermen van onze gemeenschap door de afbeelding te verwijderen”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Op de historische foto is een negenjarig meisje te zien dat huilend wegrent uit een brandend Vietnamees dorp. Haar kleding is weggebrand door napalm. De foto uit 1972 werd gemaakt door een fotograaf van persbureau Associated Press. Het beeld won een Pulitzerprijs en “mobiliseerde een hele generatie omdat ze de Vietnamoorlog in een nieuw licht zagen”, aldus de Noorse hoofdredacteur Hansen.

Tekst loopt door onder de tweet.

Twitter avatar Aftenposten Aftenposten An open letter from editor-in-chief @eghan to Facebook-founder Mark Zuckerberg: - Dear Mark.
https://t.co/Ile7ZXeZT8 https://t.co/oY3AG1L1tU

De foto verscheen bij Aftenposten – de grootste Noorse krant – in een serie van zeven historische foto’s op Facebook. Het Duitse kantoor van het medium in Hamburg eiste in een e-mail dat het beeld zou worden weggehaald. Volgens Hansen werden in minder dan vierentwintig uur, “voordat ik tijd had om te reageren”, het artikel en de bijbehorende foto verwijderd.

Lees ook: Veertig jaar na de beroemde foto gaat het goed met het napalm-meisje

De klacht van Hansen gaat verder: toen de auteur van de serie via Facebook reageerde op de maatregel, zou het platform het hem onmogelijk hebben gemaakt nog andere berichten te plaatsen.

De hoofdredacteur schrijft:

“Luister, Mark, dit is ernstig. Eerst creëer je regels die geen onderscheid maken tussen kinderpornografie en beroemde oorlogsfoto’s. Daarna oefen je deze regels uit zonder ruimte te laten voor een afgewogen oordeel. Ten slotte censureer je kritiek en een discussie over de beslissing en bestraf je diegene die kritiek durft uit te dragen.”

Hansen noemt het medium een wereldleider op het gebied van het verspreiden van informatie, voor debat en voor sociale interactie.

“Zelfs voor een grote speler als Aftenposten is Facebook moeilijk om te ontwijken. We willen je zelfs niet ontwijken, want je biedt ons een geweldig kanaal om onze content op te delen.”(…) “Maar hoewel ik de hoofdredacteur van de grootste Noorse krant ben, moet ik me realiseren dat jij mijn journalistieke ruimte en verantwoordelijkheid beperkt. Dat is wat jij en je ondergeschikten in dit geval doen. Ik denk dat jij je macht misbruikt.”

Veel Noren dagen Facebook uit door de foto op hun eigen Facebookpagina te plaatsen. Daar sloot zelfs de Noorse minister-president Erna Solberg zich vrijdag bij aan. “Facebook heeft het verkeerd wanneer het dit soort beelden censureert”, schrijft ze. “Ik wil dat mijn kinderen en andere kinderen opgroeien in een maatschappij waarin de geschiedenis wordt onderwezen zoals het echt was.”

Dit is een geüpdatete versie van een bericht dat om 13:37 werd geplaatst.