‘Noord-Korea doet grootste nucleaire test tot nu toe’

Er werd een aardschok gemeten van met een kracht van 5.3.

Een Zuid-Koraanse medewerker wijst het epicentrum aan van de aardbeving.
Een Zuid-Koraanse medewerker wijst het epicentrum aan van de aardbeving. Yonhap / AFP

Noord-Korea heeft z’n vijfde nucleaire test uitgevoerd. Nabij een bekend nucleair testgebied in het land werd een aardschok gemeten met een kracht van 5.3, zo schrijft Reuters. Zuid-Korea spreekt van de grootste kernproef tot nu toe in Noord-Korea.

De aardschok werd om half 3 Nederlandse tijd gemeten door onder andere de Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey (USGS). Noord-Korea kondigde daarop zelf via de staatstelevisie en een persbericht aan dat het z’n vijfde nucleaire test had uitgevoerd. Het land zei nu in staat te zijn om kernkoppen op ballistische raketten te monteren. Daarnaast zou er volgens de verklaring geen nucleair materiaal zijn gelekt bij de proef en geen impact op het milieu zijn geweest.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei na de aardschok dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un “maniakale roekeloosheid” laat zien door de roep om zijn nucleaire programma te staken te negeren. President Obama zei dat de kernproef “serieuze consequenties” zal krijgen. Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat het fel gekant is tegen de kernproef. Frankrijk veroordeelde de test “stevig” en vroeg de Verenigde Naties om maatregelen.

Begin dit jaar deed Noord-Korea de vierde kernproef en lanceerde het een satelliet, wat gezien werd als een verkapt experiment met een langeafstandsraket. Daarna werd het aantal proeven met het wapenarsenaal opgevoerd. De Veiligheidsraad van de VN legde Noord-Korea in maart zeer zware sancties op. Die werden zelfs gesteund door China, doorgaans een bondgenoot van Noord-Korea. Maandag werden tijdens de economische topconferentie van de G20 in Hangzhou, China nog drie middellangeafstandsraketten afgevuurd die na ongeveer 1.000 kilometer nabij Japanse wateren neerkwamen.

Anders slechts een straatarm land

NRC-redacteur Floris van Straaten schreef eerder dit jaar over het dictatoriale land:

“Zonder die wapens zou het slechts een betrekkelijk klein, straatarm land zijn geweest met een van de meest repressieve regimes ter wereld.”

Het schrikbeeld voor de Noord-Koreaanse dictator is het lot van de Libische dictator Muammar Gaddafi, schrijft Van Straaten:

“Die gaf onder zware druk van het Westen zijn nucleaire programma op en werd enkele jaren later, met steun van datzelfde Westen, verdreven en gelyncht. Niet slim van Gaddafi, vonden de Noord-Koreanen. Tot een vergaand akkoord, zoals vorig jaar na lang onderhandelen is bereikt met Iran, zou Noord-Korea zich niet gauw laten verleiden.”