New York Philharmonic en Jaap van Zweden openen Mahler Feest 2020

In mei 2020 zal het New York Philharmonic in Amsterdam het Mahler Feest in het Koninklijk Concertgebouw openen. Onder leiding Jaap van Zweden, die in 2018 aantreedt als chef-dirigent, voert het orkest dan Mahlers Eerste symfonie uit. Het is het eerste concert dat het orkest in Nederland geeft onder leiding de nieuwe chef-dirigent. Van Zweden treedt er in 2018 aan.

Het Mahler Feest vindt plaats tussen 6 en 20 mei 2020, 100 jaar na het eerste Mahler Feest, dat in 1920 plaatsvond ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van Willem Mengelberg.

In 1995 was het tweede Mahler Feest.

De derde editie wordt opnieuw zeer omvangrijk, met alle symfonieën van Mahler gespeeld door orkesten die alle nog door Mahler zelf zijn gedirigeerd: New York Philharmonic, Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker en Koninklijk Concertgebouworkest. Het zal voor het eerst in de geschiedenis zijn dat die orkesten samen in Amsterdam te beluisteren zijn. (NRC)

    • Mischa Spel