Nederlandse ploeg begint goed aan Paralympische Spelen

Nederland won op de eerste dag negen medailles. Zwemster Lisa Kruger zwom op de schoolslag naar het goud.

Lisa Kruger (rechts) in actie tijdens de finale van de 100m schoolslag.
Lisa Kruger (rechts) in actie tijdens de finale van de 100m schoolslag. Foto Henk Jan Dijks / ANP

Nederland is de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro donderdagavond en –nacht goed begonnen. Met negen medailles komt de Nederlandse equipe na één dag uit op de zevende plek in de medaillespiegel. De zestienjarige zwemster Lisa Kruger bezorgde Nederland de eerste en voorlopig enige gouden medaille.

De eerste Nederlandse plak was op dat moment overigens al een paar uur binnen. Alyda Norbruis won bij het baanwielrennen in de troostfinale brons op de individuele achtervolging (klasse: zware beperking). Ook bij de mannen waren er medailles op de wielerbaan: op de tandem won Vincent ter Schure zilver met Timo Fransen. Stephen de Vries won brons met Patrick Bos.

Lees ook: Naar Rio in een ander lichaam.

De meeste medailles werden echter behaald bij het zwemmen, met één keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. Dat Lisa Krüger een belangrijke kanshebber op de paralympische titel op de 100 meter schoolslag (klasse: lichte fysieke handicap) was, bewees ze al tijdens de series. De zwemster uit Harderwijk zette daar met 1.15,47 een nieuw wereldrecord.

Twee keer zilver op rugslag

Op de 100 meter rugslag waren er bovendien zilveren medailles bij zowel de mannen als de vrouwen. Marlou van der Kulk moest in de finale (klasse: verstandelijke beperking) alleen de Britse Jessica-Jane Applegate voor laten gaan. Marc Evers verloor in de strijd om het goud van Kook Lee uit Zuid-Korea.

Ook op de 100 meter schoolslag (klasse: lichte fysieke handicap) haalde Nederland twee medailles van dezelfde kleur. Bij de mannen zwom Duncan van Haaren naar het brons, terwijl Chantalle Zijderveld derde werd bij de vrouwen. De negende medaille in Rio komt op naam van Michael Schoenmaker, op het onderdeel 100 meter vrije slag (zware fysieke handicap).