Nederland verlengt militaire trainingsmissie Irak

Daarnaast gaat Nederland een bijdrage leveren aan de EU-missie die mensensmokkel vanuit Libië moet tegengaan.

Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een bezoek aan Irak. Samen met de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp kijken zij bij de Nederlandse troepen in de steden Bagdad en Erbil.
Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een bezoek aan Irak. Samen met de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp kijken zij bij de Nederlandse troepen in de steden Bagdad en Erbil. Foto Evert-Jan-Daniels / ANP

Nederland blijft deelnemen aan de internationale strijd tegen terreurbeweging IS in Irak. De ministerraad heeft daar vrijdag mee ingestemd. Daarnaast stuurt het kabinet een schip naar de kust van Libië om mensensmokkel tegen te gaan.

De missie in Irak wordt tot eind 2017 verlengd vanwege de toegenomen onveiligheid en instabiliteit in de regio’s, ten oosten en ten zuiden van Europa. De gevolgen daarvan zijn ook te merken in de Nederlandse samenleving, aldus het kabinet.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit het trainen van Iraakse troepen, maar gaat zich de komende periode ook samen met hulp van de internationale coalitie, de Iraakse strijdkrachten en de Koerdische Peshmerga-strijders richten op de herovering van Mosul op IS. Ook stuurt Nederland een tankvliegtuig om gevechtsvliegtuigen die tegen de terreurbeweging worden ingezet, in de lucht van brandstof te voorzien.

Libië

Het kabinet heeft ook besloten dat Nederland een bijdrage gaat leveren aan de EU-missie die mensensmokkel vanuit Libië moet tegengaan. Nederland levert aan de missie op zee, onder de naam Sophia, van oktober tot en met december het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam, om zo de Libische kustwacht en marine te trainen.

Eerder deze week meldden De Telegraaf en de NOS dat de PvdA en VVD een akkoord hebben bereikt over de verlenging van de VN-missie in Mali. Het kabinet heeft daarover nog geen besluit genomen, omdat er nog overleg moet plaatsvinden met andere landen.

Mali is de grootste missie waaraan Nederland op dit moment deelneemt. Er werkt meer dan 15.000 man geüniformeerd personeel aan de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land. Tot juli kwamen in Mali vijf Nederlanders om het leven, onder meer bij een ongeluk tijdens een schietoefening met een 60-millimetermortier.