Na protest staat Facebook foto’s naakt napalmmeisje toch toe

Censuur

Een historische foto van de Vietnamoorlog werd verwijderd op Facebook. Na wereldwijd protest bond het sociale netwerk in.

Foto /Nick Ut/AP

„Beste Mark Zuckerberg. Ik volg je op Facebook, maar jij kent me niet”, zo begint de hoofdredacteur Espen Egil Hansen van de Noorse krant Aftenposten een brief aan Facebook. De krant is boos omdat een beroemde foto van de Vietnamoorlog werd verwijderd door het medium. Op de historische foto is een 9-jarig meisje te zien dat huilend wegrent uit een brandend dorp. Haar kleding is verbrand door napalm. De foto uit 1972 werd gemaakt door Nick Ut voor persbureau AP. Het beeld won een Pulitzerprijs en „mobiliseerde een hele generatie omdat ze de Vietnamoorlog in een nieuw licht zagen”, aldus Hansen.

De foto verscheen bij de grootste Noorse krant in een serie van zeven historische foto’s op Facebook. Het Duitse Facebook-kantoor eiste in een mail dat de foto werd weggehaald. Volgens Hansen werden in minder dan 24 uur, „voordat ik tijd had om te reageren”, het artikel en de bijbehorende foto verwijderd. De klacht van Hansen gaat verder: toen de auteur van de serie via Facebook reageerde op de maatregel, zou het platform het hem onmogelijk hebben gemaakt nog andere berichten te plaatsen.

De hoofdredacteur schrijft: „Luister, Mark, dit is ernstig. Eerst creëer je regels die geen onderscheid maken tussen kinderporno en beroemde oorlogsfoto’s. Daarna oefen je deze regels uit zonder ruimte te laten voor een afgewogen oordeel. Tenslotte censureer je kritiek en een discussie over de beslissing en straf je diegene die kritiek durft uit te dragen.”

Hansen noemt Facebook een wereldleider op het gebied van het verspreiden van informatie, voor debat en voor sociale interactie. „Zelfs voor een grote speler als Aftenposten is Facebook moeilijk te ontwijken. We willen je zelfs niet ontwijken, want je biedt ons een geweldig kanaal om onze content op te delen.(…) Maar hoewel ik de hoofdredacteur van de grootste Noorse krant ben, moet ik me realiseren dat jij mijn journalistieke ruimte en verantwoordelijkheid beperkt. Dat is wat jij en je ondergeschikten in dit geval doen. Ik denk dat jij je macht misbruikt.”

Veel Noren dagen Facebook uit door de foto op hun eigen Facebookpagina te plaatsen. Daar sloot de Noorse minister-president Erna Solberg zich vrijdag bij aan. „Facebook heeft het verkeerd wanneer het dit soort beelden censureert”, schrijft ze. „Ik wil dat mijn kinderen en andere kinderen opgroeien in een maatschappij waarin de geschiedenis wordt onderwezen zoals het echt was.”

Vrijdagavond maakte Facebook bekend de foto toch toe te staan. „Vanwege haar status als iconische afbeelding van historisch belang, weegt de waarde van het toestaan van het delen van de afbeelding zwaarder dan het beschermen van onze gemeenschap door de afbeelding te verwijderen”, aldus het bedrijf in een verklaring.

    • Maarten Back