Ministerraad

Kabinet verlengt anti-IS-missie in Irak en stuurt marineschip naar kust van Libië

Nederland blijft deelnemen aan de internationale strijd tegen terreurbeweging IS in Irak. De ministerraad heeft daar vrijdag mee ingestemd. Daarnaast stuurt het kabinet een schip naar de kust van Libië om mensensmokkel tegen te gaan.

De missie in Irak wordt tot eind 2017 verlengd vanwege de toegenomen onveiligheid en instabiliteit in de regio’s, ten oosten en ten zuiden van Europa. De gevolgen daarvan zijn ook te merken in de Nederlandse samenleving, aldus het kabinet. Voor Libië gaat Nederland varen met een amfibisch transportschip om zo de Libische kustwacht en marine te trainen.

Eerder deze week meldden De Telegraaf en de NOS dat de PvdA en VVD een akkoord hebben bereikt over de verlenging van de VN-missie in Mali. Het kabinet heeft daarover nog geen besluit genomen, omdat nog overleg nodig is met andere landen. (NRC)

    • Maarten Back
    • Enzo van Steenbergen