Claim van 16,5 miljard euro tegen Mastercard

De creditcardmaatschappij zegt dat er “geen basis” is voor de claim.

Het is de grootste claim in ooit in het land.
Het is de grootste claim in ooit in het land. Mastercard

Creditcardmaatschappij Mastercard heeft een miljardenclaim van 14 miljard pond (16,5 miljard euro) gekregen in Groot-Brittannië. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Het is volgens de krant de grootste claim in de Britse geschiedenis.

Er zouden 46 miljoen Britse klanten zijn benadeeld door Mastercard. Dat meent althans de voormalige financiële ombudsman Walter Merricks, die de claim indient via advocatenkantoor Quinn Emanuel. De creditcardmaatschappij zou in de periode tussen 1992 en 2008 een te hoge toeslag voor winkeliers hebben gehanteerd, die werd doorberekend aan consumenten. Het is de eerste grote zaak sinds vorig jaar een nieuwe wet in werking trad waarbij een aantal benadeelden kan optreden voor een veel grotere groep gedupeerden.

De Amerikaanse creditcardmaatschappij heeft al aangegeven dat het fel gekant is tegen de claim. “Er is geen basis waarop Mastercard kan stellen dat de tarieven onrechtmatig waren”, zegt het bedrijf tegen The Guardian. Quinn Emanuel verwacht dat de rechtszaak in 2018 dient, als de partijen daarvoor geen schikking weten te treffen.

De claim volgt op een uitspraak van het hoogste rechtsorgaan van de Europese Unie uit 2014 dat de toeslagen die de creditcardmaatschappij berekende te hoog waren. Volgens Merricks moet door deze uitspraak alleen nog worden aangetoond bij de rechter dat consumenten verlies hebben geleden doordat de tarieven zijn opgestuwd. Mastercard heeft volgens het advocatenkantoor nog “geen poging” gedaan om gedupeerde consumenten te compenseren.