Mehmet wilde gülenisten op rechte pad zetten

Anti-Gülen in Nederland

Mehmet D. werd woensdag in Rotterdam gearresteerd wegens opruiing en bedreiging van gülenisten. „Ze steunen een verrader.”

Nederlandse Turken betogen in juli in Rotterdam tegen de mislukte coup. Foto David van Dam

‘Als er hier tanks door de straten rollen, ga ik er óók voor staan.” Mehmet D. maakt een weids gebaar over het kleine bedrijventerrein in Rotterdam-Zuid waar hij werkt. Natúúrlijk is hij boos op Gülen, zegt hij.„Ze hebben een coup gepleegd. Als in Nederland zoiets zou gebeuren, worden jullie toch ook kwaad? Jullie hadden toch ook een hekel aan Hitler?”

Het is dinsdagmiddag als Mehmet D. tijdens zijn koffiepauze met NRC spreekt over de dreigende taal die hij op sociale media plaatst over gülenisten. Een dag later arresteert de politie een 43-jarige man uit Rotterdam. Het blijkt Mehmet D. te zijn, bevestigen bronnen rond het onderzoek. De Turkse Nederlander wordt verdacht van opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat tegen gülenisten. Hoe hij hen bedreigd zou hebben, heeft de politie nog niet bekend gemaakt.

Zwarte Mercedes

Het is de tweede arrestatie binnen één week. De Rotterdamse politie ontving sinds de Turkse couppoging ruim 80 aangiften en meldingen van bedreiging die met de coup verband houden.

Wat wil het toeval: Mehmet D. was in Turkije ten tijde van de mislukte staatsgreep. Hij vertrok 8 juli uit Rotterdam met zijn zoon. Zijn Facebook-pagina laat een opgewekte roadtrip zien langs Zagreb, Vukovar en Bulgarije. D. op bezoek bij vrienden, D. aan de thee. En toen het in Ankara mis ging, was hij daar. BURDAYIZ!!!!!!!!! (we zijn hier!) schrijft hij die 15de juli op Facebook, onder een selfie waarop hij indringend ernstig kijkt.

„Kijk, dit is dezelfde auto.” Hij wijst naar de langgerekte zwarte Mercedes die aan de overkant geparkeerd staat. Op een filmpje op zijn telefoon is dezelfde auto te zien, en is te horen dat er voortdurend geschoten wordt. Op een ander filmpje zijn flitsen van geweervuur en erger te zien. „Een soldaat van Gülen hield een geweer tegen mijn hoofd. Hij zei dat ze ons allemaal gaan doodmaken.”

Actief op Facebook

Mehmet D. woont al 23 jaar in Nederland, zegt hij, hier en daar struikelend over het Nederlands. „Ik kwam hiernaartoe met 200 gulden op zak. En kijk nu waar ik ben!” Hij gebaart naar het bedrijfspand van zijn zuivelonderneming. Hij heeft twee kinderen die in Nederland zijn opgegroeid.

D. is een enthousiast gebruiker van Facebook. Hij plaatst dagelijks berichten, sinds half juli vooral over de couppoging en de nasleep ervan. Vaak in de vorm van pamfletten en cartoons tegen Gülen en hooggeplaatste aanhangers van Gülen.

Voor Mehmet D. is het evident: aanhangers van Gülen zijn verraders en terroristen. Hij plaatst berichten dat Erdogan na de staatsgreep is begonnen met de ‘schoonmaak’ van Turkije. Waarom hij zich zo fel uitlaat over de Turkse problemen? „Turkije is mijn land!”

D. zegt dat hij gülenisten niet wil bedreigen. „Ik wil zeggen dat ze een verrader steunen. En ik wil ze aanmoedigen dat pad te verlaten.”

Mehmet D. heeft veel klanten onder aanhangers van Gülen. Hij ging altijd goed met ze om, zegt hij. Hij adverteerde zelfs in Zaman, de krant die aan de beweging is gelieerd. Hij slaat een zes jaar oude krant open. „Kijk, hier staat mijn advertentie. Toen schreven ze nog positief over Erdogan.”

Inmiddels heeft hij spijt van de advertenties. „Die zakenmannen van Gülen haalden overal geld op bij bedrijven, voor advertenties en sponsoring. En waar is dat geld nu? Dat is naar Fethullah Gülen gegaan.”

Voor D. is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse politie zich richt op bedreigers van Gülen, maar diens aanhangers met rust laat. „Er zijn 400.000 Turken in Nederland, en daarvan zijn er hooguit 500 aanhangers van Gülen. Waarom kiezen de Nederlanders hun kant?”

    • Andreas Kouwenhoven