Langenberg: ‘De stoelen moeten vol’

De culturele instellingen van Rotterdam moeten de markt op om zoveel mogelijk Rotterdammers te bereiken met hun voorstellingen en exposities.

Dat blijkt uit het cultuurplan dat het stadsbestuur deze week bekend maakte. Daarin staat hoe ze het budget van 75,9 miljoen euro aan subsidie wil verdelen over de musea, orkesten en theaters in Rotterdam.

Het Luxor Theater op de Kop van Zuid ontvangt 2,5 miljoen euro per jaar en zal dat de komende vier jaar behouden. „Het Luxor maakt laagdrempelig theater zoals musicals”, zegt wethouder Cultuur Pex Langenberg (D66). „Daar bereik je veel Rotterdammers mee.”

Het Luxor wil meer investeren in Rotterdamse theaterproducties zoals de Oasebar, een show met Gerard Cox en Joke Bruijs, zegt marketingmanager Ruben Israel van het Luxor. „Rotterdam zit in de lift. Daar profiteren wij van. Die producties spelen we hier, maar verkopen we ook aan theaters elders in Nederland.”

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseerde de subsidie aan het Luxor op termijn te halveren. „Rotterdamse instellingen moeten meer geld van sponsoren werven”, vindt voorzitter Jacob van der Goot van de RRKC. „De subsidie van de overheid voor cultuur wordt eerder minder dan meer. Nederland is rijk aan bedrijven. Laat die bijdragen.” Maar dat ziet Langenberg niet snel gebeuren. „Hun bijdrage is niet genoeg. En de kaarten kunnen niet duurder want dan komt er niemand. Rotterdam is een arme stad. We hebben dat theater daar niet voor niets gebouwd. Die stoelen moeten vol.”

Theater Hofplein voor jeugdtoneel moet van de gemeente 500.000 euro per jaar inleveren. „Dat gaat ten koste van het aantal kinderen dat hier speelt”, zegt directeur Caroline Pietermaat. „Eén consequentie is dat de lesprijs stijgt. Dan wordt het elitair. Dat willen we niet, zeker niet in een stad als Rotterdam.”

Wethouder Langenberg zegt dat uit onderzoek naar de bedrijfsvoering blijkt dat er te veel werknemers zijn. „De ondersteunende afdeling is te groot en er staan te veel docenten op de loonlijst terwijl het aantal leerlingen terugloopt.”

Volgens Pietermaat gaat het onderzoek voorbij aan een hoger aantal gespeelde voorstellingen dan begroot. „Ook al verkoop je meer kaartjes, je hebt meer kosten omdat de entree niet kostendekkend is.”

Pietermaat schakelt een onafhankelijke commissie in om de bedrijfsvoering van het theater te onderzoeken. Daarmee wil ze de gemeenteraad overtuigen de korting te annuleren.

    • Lucette Mascini