Kieslijst

Een derde van de PvdA-fractie stopt ermee

Doet-ie het of doet-ie het niet? Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in elk geval niet. Na tien jaar de landelijke politiek gaat Plasterk niet opnieuw voor de Partij van de Arbeid op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maart volgend jaar.

Dit weekend volgen meer van dit soort nieuwtjes, want nog niet van alle prominente PvdA’ers is bekend of ze zich opnieuw kandideren. Terwijl ze maandag een deadline hebben: tot tien uur ’s ochtends kunnen ze zich melden voor een ‘gewone’ plek. Wie zichzelf als lijsttrekker ziet zitten, heeft tot 24 oktober de tijd.

Een flink deel van de huidige 36 Kamerleden van de PvdA stopt. Tien parlementariërs houden het zeker voor gezien. En binnen de fractie wordt ervan uit gegaan dat daar nog een enkeling bij kan komen. De redenen voor vertrek variëren. De een vindt de partij te rechts. Anderen vinden dat ze lang genoeg in de Kamer hebben gezeten.

Van de PvdA’ers uit het kabinet stoppen ook Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), al wil die laatste wel opnieuw bewindspersoon worden. Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil juist wél op de kandidatenlijst. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) „overweegt” zijn kandidatuur nog. Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat er weer voor en wil „met haar ervaring de fractie steunen”.

    • Annemarie Kas