Kernproef van Noord-Korea lijkt zwaarste ooit te zijn

Nucleaire test

Noord-Korea zou nu echt een kernwapen willen maken.

De vijfde ondergrondse nucleaire proef in tien jaar in Noord-Korea heeft vrijdag tot grote ongerustheid geleid in China, Zuid-Korea en Japan. Volgens de eerste aanwijzingen gaat het om de zwaarste proef tot nu toe. Experts denken dat het niet meer de vraag is óf Noord-Korea in staat is een kernwapen te produceren, maar wanneer.

De jongste test met een explosieve kracht van minstens 10 kiloton TNT – en volgens Zuid-Koreaanse bronnen zelfs 20 kiloton TNT – vond bij wijze van symbolisch gebaar plaats op een nationale feestdag. Vandaag wordt in Pyongyang de 68ste verjaardag van de Democratische Volksrepubliek Korea(DPRK) gevierd. Dat gebeurde op de Noord-Koreaanse staatstelevisie op uitzinnige wijze. Er werd gesproken over een „enorme en cruciale stap” om een wapen „voor de vrede” te ontwikkelen.

Tot in de grote Chinese steden langs de grens met Noord-Korea werd de schok van de explosie en een daarmee gepaard gaande aardbeving van 5,3 op de Schaal van Richter gevoeld. De Zuid-Koreaanse regering kwam in crisisberaad bijeen en veroordeelde de test in inmiddels bekende bewoordingen. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye verliet onmiddellijk de top van Zuid-Oost-Aziatische leiders in Laos.

China noemde de vijfde test betreurenswaardig, roekeloos en een bedreiging voor de nationale veiligheid. Maar in dat laatste verband werd ook het Zuid-Koreaanse plan om een Amerikaans antirakettenschild te installeren genoemd.

„Dat is olie op het vuur gooien. De VS en Zuid-Korea gaan maar door met hun oorlogspelletjes op het Koreaanse schiereiland en Noord-Korea schiet ballistische raketten af”, aldus de Chinese autoriteiten. „Dit is een kruitvat dat op punt staat te exploderen en een hele ernstige bedreiging voor de regio, het is van groot belang dat alle partijen weer om de tafel gaan zitten”, aldus China.

Of het grote buurland van Noord-Korea ook daadwerkelijk meewerkt aan de naleving van de VN-sancties is echter de vraag. Bij de noordelijkste grensovergangen staan dagelijks lange rijen vrachtwagens met olie, elektronica en levensmiddelen.

Noord-Korea begon in 2006 met nucleaire proeven. Het belangrijkste argument was zelfverdediging tegen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse agressie. Het plutonium is afkomstig van de nucleaire faciliteit bij Yongbon. Het gaat om steeds zwaardere proeven, de tweede in 2009 had een kracht van 3 kiloton TNT, de voorlaatste, op 6 januari 2016, had een kracht van 8 kiloton TNT. Militaire experts vrezen ook dat Noord-Korea werkt aan de productie van een kleiner type kernkop die op een ballistische raket gemonteerd kan worden.

Het zou Kim Jong-un niet langer te doen zijn om door middel van dit soort dreigingen economische concessies en hulp af te dwingen. Hij is werkelijk uit op de ontwikkeling van een kleiner type kernkop, die ook gemonteerd kan worden op korte afstandsraketten. Hij zou dat doen om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden en zijn eigen positie ten opzichte van de strijdkrachten te versterken.