IS zet vrouwen in bij terreur, zegt politie

Frankrijk

Drie aangehouden vrouwen wilden namens IS een aanslag plegen in Parijs, zegt de politie. Een was verloofd met twee terroristen

Met de vondst van een auto vol gasflessen in het centrum van Parijs, vorig weekend, lijkt de Franse politie een terreurcel op het spoor die volgens de autoriteiten op het punt stond aanslagen te plegen. Na een dagenlange klopjacht slaagden antiterreureenheden er donderdag in om drie vrouwen van 19, 23 en 39 jaar te arresteren die nauwe banden onderhielden met terroristen die al eerder toesloegen.

Volgens antiterrorismeprocureur François Molins was het de bedoeling dat de Peugeot 607 die in de nacht van zaterdag op zondag voor een terras in het Quartier Latin geparkeerd stond, daar tot ontploffing gebracht zou worden. Behalve vijf volle gasflessen en drie flessen met stookolie, werden in de auto een „nauwelijks geconsumeerde” sigaret en resten brandstof gevonden.

Oplettende ober

Toen de explosie uitbleef en een van de verdachten even later terugkeerde, werd zij opgemerkt door een ober en nam ze de benen.

De vrouwen, zei Molins vrijdagavond, werden „op afstand geleid vanuit Syrië” door terreurgroep Islamitische Staat.

Het idee dat vrouwen bij IS alleen „familiale en huishoudelijke taken” hebben is „een ruim achterhaalde visie”, zei hij. „De terreurorganisatie gebruikt niet alleen mannen, maar ook vrouwen, jonge vrouwen, die virtueel hun project leren kennen. Eerder al arresteerde de politie in het zuiden van Frankrijk een man en een vrouw wier dna in de auto was gevonden.

Twee van de drie donderdag gearresteerde vrouwen waren bekend bij de politie. De 19-jarige Ines M. was door haar vader, de eigenaar van de Peugeot, al als vermist opgegeven. Zij had trouw gezworen aan IS en raakte bij haar arrestatie gewond.

De 23-jarige Sarah H. heeft in 2015 geprobeerd in Syrië te komen, maar werd door Turkije teruggestuurd.

Trouwplannen

Ze was verloofd met Larosi Abballa, de zelfverklaard IS-strijder die in juni in Magnanville even buiten Parijs een politiekoppel thuis vermoordde. Abballa werd later door antiterreurtroepen doodgeschoten.

Sarah H. zou daarna volgens antiterrorismeprocureur Molins trouwplannen hebben gehad met Adel Kermiche, een van de daders van de door IS opgeëiste aanslag op priester Jacques Hamel eind juli in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray bij Rouen.

    • Peter Vermaas