IS zet ook vrouwen in bij plegen aanslagen, zegt Parijse politie

Terreur in Frankrijk

Drie in Parijs aangehouden vrouwen wilden namens IS een aanslag plegen in Parijs, zegt de politie. Een was verloofd met twee terroristen.

Met de vondst van een auto vol gasflessen in het centrum van Parijs, vorig weekend, lijkt de Franse politie een terreurcel op het spoor die op het punt stond aanslagen te plegen. Antiterreureenheden arresteerden donderdag drie vrouwen van 19, 23 en 39 jaar die banden onderhielden met terroristen die al eerder toesloegen.

Volgens procureur François Molins was het de bedoeling dat de Peugeot 607 die in de nacht van zaterdag op zondag voor een terras in het Quartier Latin stond geparkeerd, daar tot ontploffing gebracht zou worden. In de auto werden vijf volle gasflessen en drie flessen met stookolie aangetroffen. Toen de explosie uitbleef en een van de verdachten even later terugkeerde, werd zij opgemerkt door een ober en nam ze de benen.

De vrouwen, zei Molins vrijdagavond, werden „op afstand geleid vanuit Syrië” door terreurgroep IS. Het idee dat vrouwen bij IS alleen „familiale en huishoudelijke taken” hebben is „een ruim achterhaalde visie”, zei hij. „De terreurorganisatie gebruikt niet alleen mannen, maar ook vrouwen, jonge vrouwen, die virtueel hun project leren kennen”. Eerder al arresteerde de politie in het zuiden van Frankrijk een man en een vrouw wier dna in de auto was gevonden.

Twee van de drie donderdag gearresteerde vrouwen waren bekend bij de politie. De 19-jarige Ines M. was door haar vader, de eigenaar van de Peugeot, al als vermist opgegeven. Zij had trouw gezworen aan IS .

Sarah H. (23) probeerde in 2015 in Syrië te komen, maar werd door Turkije teruggestuurd. Ze was verloofd met Larosi Abballa, de zelfverklaard IS-strijder die in juni even buiten Parijs een politiekoppel thuis vermoordde en later door antiterreurtroepen werd gedood. Daarna zou ze trouwplannen hebben gehad met Adel Kermiche, een van de daders van de door IS opgeëiste aanslag op priester Jacques Hamel, eind juli in een kerk bij Rouen.

    • Peter Vermaas