Infiltreerde Conimex nou bij Rollende Keukens?

Amsterdam

Verkocht Unilever in het geheim curry’s op de Rollende Keukens? De ondernemer achter de foodtruck ontkent. „Ik ben nu een paria in mijn eigen branche.”

In de ‘Hurry for Curry’-truck op Rollende Keukens in mei zouden gesponsorde producten van Conimex zijn gebruikt. Foto Berlinda van Dam/HH

Bleken foodiehipsters nou met z’n allen Conimex-curry’s te hebben gegeten op foodtruckfestival de Rollende Keukens in mei? Vier maanden zijn verstreken en ineens ligt de oorlog in foodtruckland op straat. Stukjes in Het Parool, op GeenStijl, trending topic op Twitter.

De Stichting Rollende Keukens „voelt zich genaaid”, vraagt Unilever vergeefs om een schadevergoeding van 100.000 euro en dreigt met een rechtszaak.

„Ik ben hier goed ziek van”, zegt foodtruckondernemer Lambert de Korte, de man achter de gele ‘Hurry for Curry’-truck, waar het allemaal om draait. „Ik ben niet ingehuurd door Unilever en ik verkocht helemaal geen prefab Conimex-curry’s. Dit hele verhaal is bullshit.” De Korte, die meerdere foodtrucks bezit, stond op Rollende Keukens gewoon namens zichzelf, zegt hij. Samen met zijn andere zelfgemaakte trucks zoals de ‘Bob Ross Beef’ en de ‘Puff the Magic Dragon Wagon’.

Paria

„Ik ben toch niet gek, dat ik daar met een Conimex-truck ga staan?”, zegt De Korte. „In die truck stonden Thaise chefs en die hebben gewerkt als een jekko. Vers en volgens eigen receptuur. Nu heb ik ineens een claim aan mijn broek en ben ik een paria geworden in mijn eigen branche.”

Rollende Keukens ziet het anders. Met de ‘Hurry for Curry’-truck „bleken we het Paard van Troje te hebben binnengehaald”, zegt Igor Sorko van Rollende Keukens. Dat bleek toen Conimex, een paar dagen na Rollende Keukens, een campagne rond de truck lanceerde op allerlei foodblogs en sociale media. „De Hurry for Curry truck is ‘spiced by’ Conimex”, staat op de site van het Unilever-merk.

Niks prefab-pakjes die je in een pan flikkert en klaar. Ik ben verdomme geen snackbar

Lambert de Korte, foodtruckondernemer

Rattige actie

Sorko voelt zich bedonderd: „Conimex maakte ineens overal goede sier dat ze op Rollende Keukens stonden. Heel rattig om op deze manier binnen te sneaken op ons festival. De arrogantie van zo’n bedrijf.”

Unilever heeft inmiddels alle verwijzingen naar Rollende Keukens verwijderd. Sorko: „Rollende Keukens, dat zijn 130 kleine ondernemers die zich vijf dagen lang het snot voor de ogen koken. Het is niet het evenement waar een of andere commerciële grootmacht vieze ijsjes of Unox-worsten staat te verkopen.”

Op Rollende Keukens stond De Korte naar eigen zeggen dan wel voor zichzelf – dat wil zeggen voor zijn eigen bedrijf – maar „negentig procent van de tijd” worden zijn trucks verhuurd aan derden. Zo ook aan Conimex. Op beurzen staan die trucks fully branded, dus met bakjes, recepten en stickers van bijvoorbeeld Conimex erop. „Daar heb ik verder niets mee te maken.”

Geen snackbar

Unilever bevestigt dat en benadrukt dat op Rollende Keukens de ‘Hurry for Curry’-truck op geen enkele manier gelinkt was aan Conimex, aldus een woordvoerder. „Omdat we de regels van het festival respecteren. Wel hebben wij Conimex-producten verstrekt. Op sommige festivals weet je dat je curry’s eet van Conimex en op sommige niet.”

Ah, dus er waren toch Conimex-curry’s? „Ik krijg inderdaad currypasta, cassavechips, uitjes, sambal en kokosmelk van Unilever”, zegt De Korte. „Maar die zijn voor Conimex-events. Dat ik een paar van die ingrediënten heb gebruikt op Rollende Keukens sluit ik niet uit. Ik gebruik ook zout van Jozo, dat maak ik toch ook niet zelf. Alles wat we daar kookten was vers. Niks prefab-pakjes die je in een pan flikkert en klaar. Ik ben verdomme geen snackbar.”

Deze vrijdagochtend praten Rollende Keukens en Unilever met elkaar om te zoeken naar een oplossing zonder tussenkomst van de rechter.

    • Marije Willems