Herman du B. wist niet eens wat MDMA was

Rechtszaak

Opnieuw stond Herman du B., bekend van de Puttense moordzaak, voor de rechter, nu voor betrokkenheid bij de productie van xtc.

Rechtbanktekening Aloys Oosterwijk/ANP

Dat hij mogelijk betrokken was bij de productie van MDMA, grondstof voor xtc-pillen, heeft hij niet geweten, zegt Herman du B. (55 jaar) uit Putten deze vrijdag tegen de rechter in Zutphen. „Ik wist niet eens wat het was, MDMA.”

Ruim veertien jaar na zijn vrijspraak in de geruchtmakende Puttense moordzaak, één van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland, staat Du B. terecht voor betrokkenheid bij een grote xtc-bende. Hij is een van de dertien verdachten die deze maand in Zutphen moeten voorkomen.

Op verzoek van iemand die hij van jongs af aan kende, Wouter van de P. (47 jaar), ook verdachte in de zaak, deed Du B. af en toe een klusje. Zo onderhield hij een tuin in Borculo bij wat achteraf een MDMA-laboratorium bleek te zijn, en vervoerde hij spullen, waaronder jerrycans. Du B. meende met de productie van een onkruidbestrijdingsmiddel van doen te hebben.

Du B.: „Ik dacht wel dat het niet helemaal zuivere koffie was. Ik wou zo min mogelijk weten, ik wou wat centjes verdienen. Als ik geweten had dat het MDMA was geweest, had ik gezegd, hier wil ik niets mee te maken hebben. Een van de mijn zoons was zelf verslaafd.”

Moeizame start na gevangenis

Du B. had het geld hard nodig. Na zeven jaar onterechte gevangenschap verliep zijn terugkeer in de samenleving moeizaam. „U ondervindt nog steeds de gevolgen van die veroordeling”, citeerde de rechter uit een rapportage over de verdachte.

Het lukte Du B. niet om werk te vinden. Hij solliciteerde „duizenden” keren. De in 2010 door minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie toegezegde inspanningen om hem aan een baan te helpen, leidden tot niets. Een ruiterlijk, publiek excuus kwam er nooit. „Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds mensen die denken dat ik bij de moord betrokken was”, aldus Du B..

De ruim 900.000 euro die hij ontving ter compensatie, zijn al lang op. Dat is besteed aan schulden die zijn vrouw tijdens zijn gevangenschap moest opbouwen, en aan „leuke” dingen. Du B. had beter begeleid willen worden, zegt hij.

Zijn vrouw had eerder dan Du B. al een „rotgevoel” bij de klusjes, blijkt tijdens de zitting, maar vriend Wouter zwoer dat hij Du B. nooit zou belazeren, zeker niet na alles wat hij had meegemaakt.

Du B.’s zoon, Michel (32 jaar), naast hem in de beklaagdenbank, chauffeerde voor Yaron A. (42 jaar) uit Zwaag, de hoofdverdachte in de zaak. Michel: „Hij belde op of stuurde berichtjes; kun je daar en daar naartoe komen?”

Ook de zoon zei niet te weten dat hij machines en grondstoffen vervoerde die konden worden gebruikt bij de productie van MDMA. Pas later kreeg hij vermoedens. Michel kwam met Yaron in contact via Van de P. die hij ontmoette toen hij met zijn vader de tuin deed in Borculo.

Yaron A. is veroordeeld voor meerdere drugsdelicten. Zo kreeg hij in 2007 elf jaar celstraf voor het smokkelen van miljoenen xtc-pillen naar de Verenigde Staten en Australië.

Bij het oprollen van de bende nam de politie vele tientallen kilo’s MDMA in beslag, genoeg voor de productie van honderdduizenden xtc-pillen. (memo) Ze trof onder meer twee MDMA-laboratoria in gebruik en één in aanbouw en drie locaties waar vermoedelijk eerder was geproduceerd.

Uitspraak is op 8 november.