Recordvangst ivoor in Duitsland

In een Duits dorp werd het ivoor op grote schaal bewerkt. Twee Vietnamezen zijn gearresteerd.

Er zaten slagtanden bij met een lengte van twee meter. Foto WNF

In Duitsland zijn twee grote ivoorvangsten gedaan van in totaal 1,2 ton en een straatwaarde van meer dan een miljoen euro. Dat maakte het Duitse Openbaar Ministerie vrijdagochtend bekend in een verklaring. Er zaten slagtanden bij met een lengte van twee meter. Bij een inval zijn twee Vietnamezen betrapt die ivoor aan het bewerken waren. De vondst is opvallend omdat dit soort praktijken doorgaans vooral in Azië voorkomt.

Een deel van het ivoor werd ontdekt op de Berlijnse luchthaven Schönefeld als illegale lading van 625 kilo, verpakt in elf delen. De lading was bedoeld voor de luchthaven van Hanoi, Vietnam.

Onderzoek leidde naar een industrieel pand in een dorp in de buurt van de stad Koblenz in Rijnland-Palts. Eind augustus werden tijdens een inval twee verdachten van Vietnamese afkomst gearresteerd. Er werden machines gevonden waarmee ivoor kan worden bewerkt, zoals elektrische slijpmachines, en honderden kilo’s bewerkt en onbewerkt ivoor.

“Dit soort vangsten zijn we misschien gewend van Azië, maar niet in de Europese Unie”, zegt een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds. Voor de organisatie is het geen toeval dat er Vietnamezen bij betrokken zijn.

“Recente onderzoeken wijzen er op dat er een verschuiving van China naar Vietnam is als het gaat om bewerken van ivoor. China maakt intussen serieuze stappen met het terugdringen van ivoor terwijl Vietnam dat nog niet doet. In Vietnam zelf worden ook nauwelijks inbeslagnames gedaan en wordt ivoor en neushoorn openlijk in winkels verkocht.”

Vooral voor Afrikaanse olifanten vormt de jacht op ivoor een probleem. Volgens Traffic, een organisatie die handel in wilde dieren monitort, kost de jacht op ivoor jaarlijks duizenden olifanten het leven. Ivoor wordt vooral naar Azië gesmokkeld waar het bewerkt wordt verkocht aan kopers in China, Vietnam en Thailand.

Top over illegale handel

Naar schatting zijn er nog tussen de 420.000 tot 650.000 Afrikaanse olifanten in 37 landen. Het diersoort is door de natuurorganisatie IUCN aangemerkt als ‘kwetsbaar’. De Aziatische olifant wordt ‘bedreigd’ genoemd, naar schatting zijn er nog tussen de 40.000 en 50.000 Aziatische olifanten. Naast de jacht op ivoor hebben de dieren last van een krimpend leefgebied.

Eind deze maand komen meer dan honderdtachtig landen bijeen op de CITES-top in Johannesburg om nieuwe afspraken te maken over de illegale handel in bedreigde diersoorten. Er dreigen sancties als Vietnam niet meer doet om illegale handel terug te dringen.

    • Liza van Lonkhuyzen